HTML

Fehér Ház Kommentelők

Ide az Index méltán népszerű Fehér Ház blog-jának az állandó kommentelői írnak bejegyzéseket, akár a fenti blog kapcsán, akár bármely Egyesült Államok politikai életét érintő témakörben. Ha a rendszeres kommentelők közé tartozol, és szeretnél bejegyzéseket írni, írd be a kommentek közé email címedet, és küldöm a jogosultságot.

Friss topikok

Linkblog

The Smile returns

2010.03.23. 22:42 BF79

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Health Care reform

6 komment

BBC menni amerika

2010.03.14. 17:47 Link Elek

Találtam egy érdekes reklámot. A nagy kerdes: van-e rá igény erre a szolgáltatásra? Nem vagyok benne biztos benne.

 
** BBC World News America’s certified-nonsense-free guarantee: Aerial images of high-speed car chases shall not appear. Conservatives and liberals shall not be invited to shout at each other. Our anchors shall not shed tears, nor simulate empathy. We shall not have a regular segment titled "Your Pocketbook." Neither shall we feature coma-inducing deconstructions of inside-the-beltway political maneuvering. 

We SHALL provide smart, sophisticated daily coverage of the wider world to an audience hard pressed to find it anywhere else on American television. We shall cover important stories and issues inside America with accent and attitude, from the perspective of “the friendly outsider with the slightly arched eyebrow.” We shall have insightful nightly interviews, as well as incisive contributions from analyst Ted Koppel. 

BBC World News America with Matt Frei, Katty Kay, and the global resources of the BBC. Weeknights, 7 p.m. ET on BBC America. Always lively. Never stupid. **

http://www.politico.com/playbook/0310/playbook986.html
 

 

Szólj hozzá!

Obama – az első év értékelése. Sokat markol?

2010.01.26. 00:11 BF79

Mint ha ma lett volna, ahogy Obama és csapata végigvitte a kampányt, esélytelen jelöltből győztes lett, ahogy meglepetésszerűen Clinton elé került, majd izzadságos háborút folytatott vele a végsőkig, aztán McCain elleni fordulatos kampányban végül kényelmes többséggel nyert. Pedig ma már a South Carolina-i győzelme is két éves. Olyan sok idő telt el, hogy David Plouffe kampányfőnök, egyébként igen érdekes könyve is megjelent hónapokkal ezelőtt. Obama túl van elnöksége első évén. Jelen írás arra irányuló kísérlet, hogy az eredményeket és azok megítélését elemezze részletesen.

33 komment · 2 trackback

Afganisztán/EÜ reform

2009.11.08. 19:00 Link Elek

220-215, a two-vote cushion for the Speaker. 1 Republican voted for, 39 Democrats voted against.

http://www.politico.com/playbook/1109/playbook858.html
CHICAGO TRIBUNE's PRINT-EDITION PAGE CAPTURING THE HISTORIC NIGHT.

 

Obama leaning toward 34,000 more troops for Afghanistan

http://www.mcclatchydc.com/251/v-print/story/78516.html

 

 

90 komment

Címkék: afghanistan health care

A többség az egészségügyi reform ellen?

2009.07.27. 10:01 BF79

Akiraly hangulatkeltő cikkeit már megszokhattuk, most egy újabb:

http://index.hu/kulfold/2009/07/27/megroppantanak_obamat_a_republikanusok

Az azonban már túlzás, hogy a címlapon lévő beharangozóban és a cikk végén a konklúzióban is egy az egyben (jobb esetben) tévedést ír le.

"Mindenesetre népszerűségét már meg is roppantotta, támogatottsága ötven százalék körülire süllyedt a beiktatását követő első pár hónap hatvan százalék fölötti szintjéről, és bár az egészségügy az egyik fő erősségének számított, az amerikaiak többsége már úgy ítéli meg, hogy nem kezeli jól."

http://www.pollster.com/polls/us/jobapproval-presobama-health.php

A felmérések között egyetlenegy sincs, amelyik az ellenzők abszolút többségét mutatná. Még a Fox-é sem, ahol 45% van ellene és 43% mellette. A legnagyobb disapprove arány és különbség a Gallup mérésében van, 50%, ami éppen a lakosság fele. Egyébként érdekesség, hogy ez az egyetlen olyan poll, ahol nincs olyan válaszadó, aki ne tudna dönteni, feltehetően a kérdés másképpen lett feltéve.

Az összes többi friss (értsd: júliusi) közvéleménykutatás hibahatáron belüli támogatáó többséget jelez úgy, hogy egyik oldalon sincs abszolút többség. Ezért sokkal helyesebb lenne úgy fogalmazni, hogy az amerikai társadalom teljesen megosztott Obama egészségügyi elképzeléseivel kapcsolatban.

A trend világos: hónapról hónapra kevesebben támogatják Obama-t, nyilván ezért is siettetné a tervezet elfogadását. Ha ez nem sikerül augusztusban, akkor megjelenhetnek az első 50% feletti elutasító poll-ok. Természetesen ez még nem jelenti a teljes egészségügyi reform vereségét, de több hónapos csúszást, és elkeseredett lövészárok harcot, aprólékos kompromisszum erdőt mindenképpen. A magam részéről ez utóbbi forgatókönyvet tartom a legvalószínűbbnek.

Ez pedig egy külön gyöngyszem:

"Jim DeMint dél-karolinai szenátor nyilatkozata jobban kifejezi a republikánusok hangulatát. "Ha képesek vagyunk ebben megállítani Obamát, az lesz a Waterlooja. Meg fogja törni.""

Lépjünk túl azon, hogy mennyire etikus az egészségügy és a választók valós problémáinak átgondolása helyett azért ellenezni egy reformtervet, mert az ellenfelet szeretnék megtörni. DeMint nem ismer kompromisszumot az biztos, például egyike volt annak a két szenátornak a százból (és 40 republikánusból), aki Hillary Clinton külügyminisztersége ellen szavazott, de valószínűleg a történelmet sem ismeri. Waterloo nem Napoleon megtörése volt, hanem abszolút utolsó és végleges veresége, miután visszatért Elba szigetéről. Ami Napoleon-t megtörte, az a sikertelen oroszországi hadjárat és a lipcsei csata. Obama Waterloo-ja maximum akkor lehetne, ha az egészségügyi reform bukása miatt lemondana/lemondatnák és Hawaii-ra száműznék. Ám az egészségügyi reform még Clinton bukását sem okozta, sőt 7 évvel később az egyetlen olyan elnökként vonult vissza, aki 60% feletti elfogadottsági mutatóval adta át a stafétabotot.

259 komment

Fogy a türelem

2009.07.20. 14:56 BF79

Bár az Obama vezetés a Kongresszussal karöltve nem tétlenkedett első fél évében, de az eredmények egyelőre csak mérsékelten látszanak és ezt a lakosság is egyre inkább így érzi. Obama a Demokraták és a Függetlenek között is nagyon népszerű volt megválasztásakor, és utána törekedett is arra, hogy a várakozásokat, főleg az intézkedések időbeni lefolyását tekintve lehűtse ("Things will get worse, before they will get better"), de az első hat hónapban neki ítélt bizalom most már érzékelhető módon visszaesni látszik.

Nézzük először a konkrét ígéreteket és azok teljesítését. A politifact.com Obameter frappáns néven megjelenő oldala Obama 515 kampányígéretét veszi szemügyre. Idpőarányosan jól áll Obama, 120 olyan eset van, amelynél már vagy elvégezte, amit ígért, vagy kompromisszumos megoldás született, vagy már konkrét lépésekkel megkezdődött az ígéret valóra váltása. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy Obama addig tud sokat tenni, amíg népszerű, és mögötte áll a Képviselőház és a Szenátus többsége is. Mivel 2010-ben az előbbi egészét, az utóbbi harmadát tekintve választások lesznek, nehezebb döntéseket már csak a kampányidőszak kezdetéig várhat el a Demokrata többségtől, amivel alig több mint egy éve van hátra. Nem csoda, hogy rekord gyorsasággal nyomta át a gazdasági ösztönző csomagot, és harcol a környezetvédelmi, illetve egészségügyi váltásért egyszerre. Arra is érdemes figyelni, hogy már 7 olyan ígéret van, amit Obama nem tudott vagy nem is akart teljesíteni. Ezek egyik sem alapvető kérdés, de persze nem áll jól a tablán.

A népszerűségi, elfogadottsági mutatók érezhetően romlanak. Az ABC/WP közvéleménykutatásában Obama munkájának elfogadottsága először esett 60% alá, vagyis a többség még mindig elfogadhatónak értékeli az elnök munkáját, de egyre kevesebben vannak. Azok viszont, akik nem, azok egyre többen: júliusban már 37%-ra, 6%-kal az eddigi csúcs fölé emelkedett ez a szám. Még fontosabb, hogy a beiktatáskor példátlanul alacsony 17%-os a "nagyon el-nem fogadottsági" mutató ma már 28%.

Obama megítélése meglepő módon Afganisztán kivételével szinte minden tényező esetén romlott, a Gazdaság és az Egészségügy terén is már csak a relatív többség támogatja elképzeléseit, a költségvetési hiány terén pedig már 49% van ellene. Bár mostanában számos hír szólt a külpolitikáról és az egészségügyről vagy akár a környezetvédelemről, a kutatásból egyértelműen kiderül, hogy a választók számára úgyis a gazdasági témák az elsődlegesek (emlékezhetünk még az 1992-es kampány szállóigéjére: "It's the Economp, stupid"). A Gazdaság ügyében 20%-kal vannak többen, akik szerint tól keveset foglalkozik vele Obama, mint túl sokat, a Költségvetés hiánya esetén ez az adat 26%. Ugyanakkor az Egészségügynél 4%-kal többen vannak azok, akik szerint Obama éppenséggel többet foglalkozik ezzel a témakörrel, mint kellene, azokkal szemben akik ellenkezőleg gondolják. Hozzá kell tenni: a Költségvetés esetén a relatív, a többi témakörben az abszolút többség is úgy látja: Obama éppen annyira foglalkozik velük, mint kellene.

A következő hónapokra az elfogadottsági mutatók lassú, de fokozatos lemorzsolódása valószínű. Ennek két oka van: a választők elsődleges elvárásait tömnörítő gazdasági kérdésekben jó esetben is csak lassú fejlődés várható, sőt még az optimisták szerint is a munkanélküliségi ráta tovább fog emelkedni. A másik ok történelmi: szinte nem volt olyan elnök, aki ezt ne tapasztalta volna meg az első fél év - egy év után. A legerősebb párhuzam eddig elsősorban Carter-el, és Reagan-el van. Ez alapján a döntő pont 40% környékén, valamikor 2010 végén jön el, ami egyben a fent említett választás időpontja környékén lehet.

15 komment

The First Step Towards a New Energy Economy

2009.07.07. 17:34 clownfish

 

A kongresszus képviselőháza már elfogadta (a szenátus még nem) az American Clean Energy and Security Act-et, ami a korábbi Bush-kormányzat energiagazdálkodási politikájához képest hatalmas lépés és egyben az amerikai nép, mint az üvegház-hatású gázok egyik legnagyobb kibocsátójának kötelessége a világgal szemben a környezet megóvása szempontjából. Ennek értelmében a 2005-ben mért kibocsátási adatokhoz képest 2020-ra az USA-nak 17%-kal kell visszaszorítani az emissziót, előirányoztak továbbá egy 80%-os csökkentést 2050-re. Viszonylag rövid idó alatt elkészült a program ( http://en.wikipedia.org/wiki/American_Clean_Energy_and_Security_Act ), amely nemcsak a metán- és CO2-kibocsátás radikális csökkentését fogalmazza meg, mint célt, hanem a fokozatos, de minél gyorsabb átállást a megújuló energiaforrásokra. Ezek a szélenergiát (főleg az óceánpartokon), napenergiát (Délen) és a geotermikus energiát jelentik.  Természetesen itt is születtek kompromisszumok, az Észak-Kelet kinyírását elkerülendő belevették a törvénybe például a "tiszta szén" programot, valamint a biztonságos nukleáris energiát. (Kérdés, milyen hatással lesz ez majd a kőolaj árára, mivel a törvény épp az USA külföldi olajtól való függőségét  hivatott csökkenteni.)

27 komment · 1 trackback

Obama Outperforming Bush, Clinton At This Stage

2009.06.02. 23:13 clownfish

Tudom, annyira nem érdekfeszítő jelen pillanatban president Obama népszerűségi adatait kutatni, de a gallup+ap is említésre méltónak találta publikálni felmérését, miszerint 44th az első trimesztere alatt kenterbe veri az elődeit, kivéve... hogyha felkeltette az érdeklődéseteket, íme az összeállítás, kivételesen nem kell olvasni. ;)

President Barack Obama’s average approval rating of 65% in May is better than George W. Bush and Bill Clinton fared, but worse than Ronald Reagan did at this point in their presidencies.

32 komment

Obama az utah-i kormányzót jelöli kínai nagykövetnek

2009.05.16. 18:45 Link Elek

Obama naming Huntsman ambassador to China

 

President Barack Obama named Republican Utah Gov. Jon M. Huntsman Jr. as his pick for ambassador to China, likely removing one of his strongest potential challengers in the 2012 presidential campaign from the running.
...
Huntsman is often mentioned as a potential Republican presidential candidate in 2012, although some of his advisers think the party's primary voters will be more prepared to accept his moderate views in 2016 if the party suffers a 1964-like cataclysm at the polls in 2012. While conservative on social issues, Huntsman takes more centrist positions on the environment and gay rights. He shocked the Republican Party last year by announcing support for civil unions. He supported a regional cap-and-trade effort to reduce global warming, and has called on his party not to reject science showing that climate change is real.

In contrast to other Republican governors, he accepted his state’s allotment from the economic stimulus package – and, in fact, said in a February interview with POLITICO that $787 billion wasn’t large enough.

He was also critical of the Republican leadership in Congress, saying “we will be irrelevant as a party until we become the part of solutions and until we become the party or preeminence.”

Obama's political gurus were watching Huntsman. Campaign manager David Plouffe described Huntsman this month as "the one person in that party who might be a potential presidential candidate."

 

véleményetek?

24 komment

Obama job approval in May 2009

2009.05.13. 09:30 clownfish

Más elfoglaltságom nem nagyon akad, úgyhogy most küldök egy posztot. :)

Hogy őszinte legyek, csak nagyon ritkán látogatok a gallup, rasmussen, etc. közvéleménykutatók honlapjára november óta, mert csak érdekesség szinten számít az elnöki munka overall megítélése, nyilván a saját ítéleteinkre érdemesebb hagyatkozni.

Viszont az oldalakat megtekintve kapaszkodókat azért találunk arra vonatkozóan, hogy mi alapján is kell/kéne megítélni az Obama-kormányzatot. 

A legrészletesebb listát a rasmussen állította össze, ami amúgy tele van teljesen lényegtelen adatokkal is, de érdemes átfutni!

http://www.rasmussenreports.com/scoreboards/by_the_numbers2/by_the_numbers

Meg nem mondom miért, de csak (ismerjük a rasmussent) a strongly approve/disapprove indexet mutatják nekünk, ami egy sovány 5%-ot mutat Obama javára (hehe, ez nálunk, Magyarországon csodaszámba menne), az olló egyébként +25%-ról zárult be szerintük... az elnököt az emberek nem látják sokkal jobb embernek a többi politikusnál (35%, ez a mintavételi csoportot tükrözi...), a gallup felmérése sokkal árnyaltabb képet mutat, de azt majd később linkelem be. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tehát a témákról bővebben: a felmérés szerint Obama a kormányzás legtöbb területén 50% fölötti vagy ahhoz közeli eredményeket produkál a népesség véleménye alapján. Egyre jobban bíznak az emberek az elnök nemzetbiztonsági politikájában (52%). Az általános vélekedés a kormányzásról is pozitív mérlegű (55% szerint kifejezetten jó), az iraki kivonulás támogatottsága is igen magas, 59% szerint a lehető leghamarabb, 66% szerint az első elnöki ciklus végéig kell befejezni a kivonulást. Az amerikai lakosság zöme még mindig borúlátó, 46% még számít az eddiginél is nagyobb gazdasági visszaesésre, bár a kormányzat gazdaságpolitikai megítélése valamelyest már javult, 49% szerint kifejezetten jó a jelenlegi válságkezelés (és ez rasmussen!). Ez az érték a bizalom jele is, ami a kormány intézkedéscsomagját, az ARRA-t (American Recovery and Reinvestment Act) dicséri, ami jelenleg a harmadik hónapja van hatályban. Hatalmas állami ráfordítással ugyan, de úgy látszik, sikerül a munkahelyteremtés, amit nyilván még nem érzékelhet a lakosság nagy mértékben, mert még az elbocsátási hullám a markánsabb (az utóbbi két hónap munkanélküliségi adatairól nem találtam táblázatot, ha valaki mégis berakná kommentben, annak örülné(n)k). [az oldalon megtalálható a kormányzati területek prioritási sorrendje a lakosság szerint, a gazdasági kilátások, amelyek megmutatják, hogy az USA népe az adócsökkentést helyesebb megoldásnak tartja a gazdasági válságból való kilábalásra az adóemeléseknél].

Íme az ARRA hivatalos formában, aki újra át akarja tekinteni: http://frwebgate.access.gpo.gov/cgi-bin/getdoc.cgi?dbname=111_cong_bills&docid=f:h1enr.pdf

Valamint íme az mno által annyit linkelt dow index állása ami az eltelt egy hónap tőzsdei kereskedésének élénkülését mutatja, ami bizakodásra okot adhat a gazdaság újbóli talpraállásával kapcsolatban, de önmagában ez még nem elég.

 

 

 

 

 

 

 

 

És íme a gallup általános felmérése, ami a leginkább reális approval index: approve/disapprove: +36%

 

 

4 komment

Using czars in W.H. to focus on policy

2009.04.27. 16:10 Link Elek

President Barack Obama’s plan to use high-level White House aides — instead of Cabinet secretaries — to coordinate high-priority policy initiatives puts a unique stamp on the structure of his administration.

http://www.politico.com/news/stories/0409/21720.html

 

szerintem a valo eletben elofordulo problemakra figyelo emberek alkalmazasa sokkal fontosabb, mint az egyes sóhivatali vezetok uj feladatokkal valo felruhazasa.

a dolgoknak a kormanyzatban is arra fele kene elmozdulnia, mint amerrefele a pentagon mozdult el mar regota: parhuzamosan letezik az eroforasok feletti vezetes (pl: egy carrier group admiralisa), es az adott problemakorért felelos vezetes (pl: central command)

 

 

25 komment

Szundi

2009.04.23. 23:57 BF79

Ha Larry Summers, az Elnök vezető gazdasági tanácsadója képes ilyen nyugodtan szúnyokálni egy nyilvános ülésen, ráadásul amin éppen a hitelkártya adósságokról van szól, akkor nem lehet nagy a baj :)

 

 

 

 

 

 

 

(cikk, és képek)

5 komment

5* videó a gazdasági válságról: South Park S13/3-Margaritaville

2009.04.11. 09:48 clownfish

Nem is mondok semmit, inkább csak nézzétek meg! :) 

 

7 komment

Aki nem érti, hogy ki az ellenfél, az veszteni és nyerni sem tud

2009.03.29. 22:59 BF79

A 2008-es elnökválasztáson a neokonzervatív ideológia végleg leszerepelt. Nem azért, mert hibás döntéseket hozott, és nem azért mert bűncselekményeket követett el, nem is azért mert sokba került és csak károkat okozott. A fő ok az, hogy a neokonzervatívok nem értik miről szól ez az egész, és ezért nem képesek felfogni sem, hogy a velük egyet nem értőknek mi a célja.

A vicces az, hogy még a hazai sajtóban is van olyan cikk, amelynek szerzőjének fogalma sincs arról, hogy miről szól ez az egész, és évek óta leszerepelt megközelítést propagál. Az ő cikkén keresztül fogom bemutatni, hogy mennyire káros, ha egy ideológia minden szempontból a saját korlátain belül reked, ezért már arra sem lesz képes, hogy mások gondolatmenetét kicsit is felfogja.

A kérdéses cikk: Seres Lászó és Tallián Miklós: Kapitulál-e Amerika? című írása.

45 komment

Elnöki sajtótájékoztató a gazdasági intézkedésekről

2009.03.25. 16:11 clownfish

 

President Obama held a prime-time news conference Tuesday addressing the economic recession, his administration's recovery strategy, and other current events during the first 60 days of his presidency.

8 komment

Plan to Cleanse Banks of Bad Assets Lifts Markets

2009.03.23. 19:24 clownfish

 Stock markets shot up as much as 4 percent this morning after the Treasury Department unveiled a new plan to help banks cleanse their balance sheets of toxic assets. 

Shortly before noon, the blue-chip Dow Jones industrial average was up 3.7 percent, or 268 points, to 7,546.1, while the broader Standard & Poor's 500-stock index rose 3.7 percent, or 29 points, to 797.3. Both indexes had jumped 4 percent during mid-morning. The tech-heavy Nasdaq jumped 3.4 percent, or 49 points, to 1,506.5. 

The gains amount to a vote of confidence by investors in the program to purchase toxic assets, known as the Public Private Investment Plan. It calls for the government to partner with private investors to buy between $500 billion and $1 trillion in troubled real-estate related loans and securities that have poisoned financial institutions and destroyed investor confidence. Those assets will then be auctioned to the highest bidder, removing them from banks' balance sheets. 

"The market's really trading more on psychology now than fundamentals," said Matthew Eads, portfolio manager and securities analyst for "Investors are really looking for anything to grab on that's a sign of good news." 

10 komment

Treasury Unveils Details of Plan to Relieve Banks of Toxic Assets

2009.03.23. 19:22 clownfish

 The U.S. government will offer hundreds of billions of dollars in equity and loan guarantees to investors who bid against one another to buy troubled assets from banks, officials said today.The "Public Private Investment Plan" detailed this morning, a long-awaited but risky piece of the government's financial stabilization strategy, will pour government money into private investment funds as a way to move loans from the balance sheets of banks to those of long-term investors. 
 

Szólj hozzá!

Obama on the Jay Leno Tonight Show

2009.03.20. 16:30 clownfish

53 komment

A New Year, A New Beginning-avagy az új, "selymes" diplomácia

2009.03.20. 16:20 clownfish

 President Obama released a special video message for all those celebrating Nowruz. Translated "New Day," Nowruz marks the arrival of spring and the beginning of the New Year for millions in Iran and other communities around the world. This year, the President wanted to send a special message to the people and government of Iran on Nowruz, acknowledging the strain in our relations over the last few decades. "But at this holiday we are reminded of the common humanity that binds us together," he says

17 komment

Napi DNC :-)

2009.03.05. 22:02 clownfish

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eddig is tudtuk, hogy a demokraták igen szeretik az USA fábrisanyiját, de hogy ennyire... :P

http://www.democrats.org/page/s/submitslogan

Submit Your Slogan

We'll go through all of the slogans you submit, and the winner will have his or her submission appear on a billboard in Rush Limbaugh's hometown of West Palm Beach, Florida -- and receive a free T-shirt featuring the winning slogan.

 

52 komment

Obama Magyarországról beszélt

2009.03.03. 23:13 clownfish

A feltörekvő gazdaságok, köztük Magyarország és Ukrajna problémáit említette Barack Obama amerikai elnök kedden, amikor a globális pénzügyi válság nemzetközi következményeiről beszélt a Fehér Házban.

Az amerikai elnök aznap fogadta hivatalában Gordon Brown brit miniszterelnököt, aki az első európai vezetőként tett látogatást az Obama vezette Fehér Házban. Tárgyalásaik fő témája a nemzetközi gazdasági válság leküzdése volt.

Obama a találkozó után újságíróknak kifejtette: arról egyeztettek, hogyan hangolhatják össze a legerősebb gazdaságok G20-as csoportjának tagjai gazdaságaik élénkítését, miképpen biztosíthatják, hogy közös elvek alapján kezeljék a bankszférát.

Azt mondta, meg kell gátolni, hogy "azoknak a problémáknak, amelyek a feltörekvő országokban, mint például Magyarországon vagy Ukrajnában jelentkeznek, legyen olyan nagy tovagyűrűző hatása, amely eléri a mi partjainkat". Mint hozzátette, ennek érdekében összehangolt nemzetközi segítséget kell nyújtani számukra.

24 komment

Hogyan írjunk levelet Obama-nak? (hogy el is olvassa)

2009.03.02. 11:11 BF79

Az Amerikai Egyesült Államok Elnökének, aki sokak szerint a világ legbefolyásosabb, és ezért leginkább elfoglalt embere, levelet írni nem könnyű úgy, hogy némi esélyünk is legyen, hogy megkapja. Naponta 40 000, azaz negyvenezer levél érkezik a Fehér Házba, a telefonhívásokról és email-ekről nem is beszélve. Dolgunkat tovább nehezíti, hogy Obama két gyermek apja, és ha ezek után is marad szabadideje, akkor azt nem levelek olvasásával tölti, hanem az edzőteremben, vagy kb. havonta egyszer otthon Chicago-ban, régi barátokkal. De van egy halvány remény. Obama utasította a közel 100 főből álló asszisztensi gárdát, hogy naponta 10 levelet válasszanak ki neki, mert legalább ennyit személyesen szeretne elolvasni, mondván hogy a "külvilággal" ne veszítse el teljesen a kapcsolatot. Hogyan használhatjuk ki ezt a kiskaput?

4 komment

SOTU

2009.02.25. 14:02 Link Elek

On Obama's SOTU address

NYT: “the president reported to the nation that things have skidded wildly off course.”; WaPo: “Balances Optimism & Urgency"

FT:“‘Reaganesque’ Obama seeks to shift paradigm”
Forbes: “One-Two Punch From Bernanke, Obama” Boston Globe: “Some analysts say Obama speech short on details”
LAT: “mixes optimism and hard truths” WSJ editorial: “Obama Needs a ‘Not to Do’ List”
NYT editorial: wanted to see more of “the candidate in Barack Obama,” and “he rose to the occasion” E.J Dionne Jr.: “Can Obama Restore Our Belief in Government?”

Permalink

43 komment

Filmek

2009.02.25. 00:26 BF79

Három filmet is láttam mostanában, ami az Amerikai Elnökökkel, vagy az elnökválasztással foglalkozik, hol komoly, hol kevésbé szigorú megközelítésben.

Csalódást keltett: W.

Oliver Stone az egyik kedvenc rendezőm, de 9 éve nem tett le semmi igazán eredetit az asztalra. Most, a nemrég leköszönt, George W. Bush portéját felvázoló filmjén is érződik az izzadságszag. A cél, hogy az apja árnyékában vergődő Bush-t minél őszintébben ábrázolja. De az életút túl hosszú és túl lapos (Az Utam a Fehér Házba c. könyvön is elaludtam), az elnöki időszak eseményei pedig túl frissek ahhoz, hogy feldolgozható legyen W. jelleme. Ráadásul a főszereplő, Josh Brolin elég jól megfogja a figurát, de a többiek inkább emlékeztetnek egy Saturday Night Live paródiára, mint a valós karakterekre. Különösen Dreyfus Cheney alakítása tévedt el.

3/10 

Elmegy: Swing Vote

A kissé bugyuta történet szerint egy utolsó New Mexicobeli kisváros egyik semmirekellő alakjának újra le kell adnia a szavazatát, ám mivel ez az állam dönti el, hogy melyik jelölt lendül túl a 270 elektori szavazaton és láss csodát, itt éppen szavazategyenlőség áll fent, ezért a Kevin Costner játszotta politikailag tökéletesen tájékozatlan, független szavazó dönti el, hogy ki lesz az Egyesült Államok elnöke. A filmet két dolog menti meg attól, hogy rettenetes legyen: egyrészt az egész aranyosan ábrázolt apa-lánya kapcsolat (de a blog szempontjából ez nem érdekel minket), és a kifejezetten a Costner játszotta karakter részére leforgatott durva flip-flop reklámfilmek, amik több mint viccesek. Alant az egyik, de SPOILER WARNING, csak az nézze meg, aki a filmet nem fogja.

5/10  

Jobb mint vártam: Frost/Nixon

Nixon-ról sokat vitatkoztunk a Fehér Ház blog-ban, de abban egyetértettünk, hogy jogosan kényszerült lemondani és 1974 után semmi keresnivalója nem volt a politika színpadán. De sokan úgy gondolták, hogy Ford pardon-ja elvette a lehetőséget a történelem során egyetlen lemondott amerikai elnök bűne feletti igazságszolgáltatása felől. Ezért, amikor egy angol showman, David Frost komoly pénzért interjút készített vele, a többség azt várta, hogy végre beismeri bűneit a volt elnök ország világ előtt. Ám ő titokban a visszatérést szerette volna előkészíteni ezzel az interjúval. Ha sikerül neki, akkor Frost mondhat búcsút a karrierjének. Minden készen áll egy nagyszerű intellektuális csatához, amit a remek rendezés, és a Nixon-t alakító Langella brilliáns alakítása tesz szinte teljesen hibátlanná.

9/10 

14 komment

Külpol hírek vasárnap

2009.02.22. 21:11 clownfish

Obama fokozza a pakisztáni célpontok elleni támadásokat

 

Barack Obama elnökválasztási kampányában többször is hangoztatta, hogy Pakisztán beleegyezése nélkül is rakétatámadásokat intéz az al-Kaida pakisztáni táborai ellen. A Washington Post értesülései szerint egy hónappal beiktatása után már ki is szélesítette a CIA titkos háborúját.

Barack Obama amerikai elnök kiterjesztette a terroristagyanús csoportok elleni rakétatámadásokat Pakisztán területén, írta a Washington Post. Az elmúlt egy hétben két amerikai rakétatámadás érte Bajtulla Meszúd lázadó vezető kiképző táborait. A CIA pilóta nélküli repülőgépekkel végrehajtott akciói azt jelzik, hogy az Obama-kormány folytatja, és bizonyos esetekben még fokozza is a Bush-adminisztráció politikáját, az Egyesült Államok kémszervezetein keresztül titkos háborút folytat a terroristagyanús elemek ellen Pakisztánban.

A Bush-kormány gyakran intézett támadásokat az al-Kaida fegyveres csoportjai és a tálib erők ellen, amelyek határon átnyúló akciókat hajtottak végre Afganisztánba. Bush azonban soha nem támadta Meszúdot és követőit, mivel azok nem hajtottak végre közvetlen támadást amerikai csapatok ellen.

22 komment