HTML

Fehér Ház Kommentelők

Ide az Index méltán népszerű Fehér Ház blog-jának az állandó kommentelői írnak bejegyzéseket, akár a fenti blog kapcsán, akár bármely Egyesült Államok politikai életét érintő témakörben. Ha a rendszeres kommentelők közé tartozol, és szeretnél bejegyzéseket írni, írd be a kommentek közé email címedet, és küldöm a jogosultságot.

Friss topikok

Linkblog

Hogyan írjunk levelet Obama-nak? (hogy el is olvassa)

2009.03.02. 11:11 BF79

Az Amerikai Egyesült Államok Elnökének, aki sokak szerint a világ legbefolyásosabb, és ezért leginkább elfoglalt embere, levelet írni nem könnyű úgy, hogy némi esélyünk is legyen, hogy megkapja. Naponta 40 000, azaz negyvenezer levél érkezik a Fehér Házba, a telefonhívásokról és email-ekről nem is beszélve. Dolgunkat tovább nehezíti, hogy Obama két gyermek apja, és ha ezek után is marad szabadideje, akkor azt nem levelek olvasásával tölti, hanem az edzőteremben, vagy kb. havonta egyszer otthon Chicago-ban, régi barátokkal. De van egy halvány remény. Obama utasította a közel 100 főből álló asszisztensi gárdát, hogy naponta 10 levelet válasszanak ki neki, mert legalább ennyit személyesen szeretne elolvasni, mondván hogy a "külvilággal" ne veszítse el teljesen a kapcsolatot. Hogyan használhatjuk ki ezt a kiskaput?

  • Írjunk neki minden nap levelet. Naponta az esélyünk ugyan csak 0,025%, de egy évben ez 9,13%-ra nő, ami már számottevő. Az Amerikai Elnök ha nem jön semmi közbe, a következő választásig 4 évig van hatalmon, így egy ciklus alatt az esélyünk már 36,5% (valamivel kevesebb, mert több mint egy hónapja a Fehér Ház lakója). Ha Obama-t újraválasztják és két ciklusos Elnök lesz, akkor az esélyünk egészen 73%-ra nő.
  • A következetes levélírás azért is nyerő lehet, mert a stáb figyelmét könnyebben felkeltheti, ha rendszeresen ugyanarról a címről és embertől kapnak levelet. A kitartást erénynek fogja fel az emberek többsége. Viszont a napi több levél elküldésének valószínűleg nincs értelme.
  • Ha nem szeretnénk ennyi pénzt elkölteni bélyegre, akkor várjunk 4-6 hónapot. Obama nagyon népszerű ezért mostanában sokkal több levelet kap. Idővel szinte biztosan csökkenni fog a népszerűsége, ez történelmi tapasztalat, nem is beszélve a válságról. A napi 40 000 levél fél év múlva 20 - 30 000 közé eshet, ezzel akár megduplázva esélyeinket.
  • Kerüljük az ünnepek idején történő levélküldést. Július 4., Hálaadás, Karácsony, Újév - ilyenkor sokan küldik el kívánságaikat, és levelünk még könnyebben veszik el a tömegben.
  • Ne írjunk sablonos levelet. Könnyebb mondani, mint megvalósítani, de 40 000 levél esetén előbb-utóbb szinte minden sablonosnak tűnik a stáb szemében. Őszintén gondoljuk át, hogy felvetésünk vagy kérdésünk hány más emberben vetődhet fel. Ha ez a szám magas, akkor próbáljuk meg eredetibb módon megírni a lvelet.
  • Már a borítékon is hívjuk fel a figyelmet arra, hogy levelünk az Elnök figyelmére érdemes. Ne egy nyálas céges borítékra emlékeztető túl profi látszatú ábrát képzeljünk el, hanem személyes alkotást, rajzot, vagy üzenetet.
  • Hassunk az érzelmekre. Az asszisztensek többsége hölgy (pl. Deb Corbin), azért az érzelmesebb levelek, főként az elesettektől könnyebben meghatják őket, ami növelheti az esélyét annak, hogy az Elnöknek is átadják a levelet.
  • Kérjük meg 6-14 éves gyermekünket, családtagunkat, hogy ő írja meg a saját szavaival a levelet (persze utána fordíttassuk le angolra). Egyrészt Obama maga is hasonló korú gyermekek apja (Sasha 7, Malia 10 éves) így a stáb könnyebben válaszhatja ki egy hasonló korú levélíró művét, másrészt egy gyereki naivitással megírt levél néha telitalálat lehet. Tanuljunk Samantha Smith példájából, aki a rövid ideig hatalmon lévő Szovjet főtitkárnak, Andropovnak (nem mellesleg hazudozó nagykövet 56-ban Budapesten) írt olyan sikeresen levelet, hogy az nemhogy válaszolt, hanem meg is hívta a Szovjetunióba néhány hétre, és bár személyesen soha nem találkoztak (főként Andropov gyenge egészségi állapota miatt), telefonon is beszéltek. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Andropov inkább propaganda célokra használta fel a levelet és először nem válaszolt, hanem egyszerűen a Pravda-ban jelentette meg Samantha sorait, de a kislány és szülei ekkor már nem hagyták annyiban a dolgot, és a média segítségével kiharcolták, hogy tényleg szülessen válasz. A történet szomorú vége az lett, hogy Samantha, aki a levél írásokor alig volt 10 éves, népszerűsége miatt TV-sztár lett, sokat kellett utaznia, és 3 év múlva egy repülőgép zuhanásakor édesapjával együtt meghalt.
  • Legyünk kétkezi munkások. Ha ügyvéd, vagy marketing menedzser vagy, az a hétköznapi életben jó, mert nem kell könyékig lisztesen vagy gépolajosan sz...szenvedned egész nap, de a levél célba juttatásánál hatalmas hátrány. A kékgallérosokat viszont mindenki szereti, mert nevetséges pénzért elvégzik a nehéz munkákat, és kampányrendezvényeken remekül lehet velük példálózni. Szintén előny, ha katonák vagyunk, főként ha harcban sérültünk meg.
  • Vessünk fel aktuális, politikai szempontból is napirenden lévő problémát, amiről a vezetés amúgy is szívesen hall. Egészségügy, energia, kisvállalkozások, oktatás, bűnözés - ezek könnyebben beválhatnak. De kerüljük az abszolút első helyen lévő témaköröket, pl. gazdasági válság és munkanélküliség, ezekben biztosan nagyon nagy a levél-konkurencia. Továbbá hanyagoljuk a helyi ügyek Fehér Ház elé való teregetését is, senkit sem érdekel hogy a polgármester még mindig nem intézte el az elkerülő út megépítését.
  • Vessünk fel kérdést olyan társadalmi csoportokkal kapcsolatban, akiket szinte senki sem szeret, főként a Demokraták oldalán. Brókerek, bankárok, vezérigazgatók, ingatlanügynökök, fegyverkereskedők, adótanácsadók - ezek bizonyára mind gazemberek. Az ügyvédeket ne szídjuk, mert Obama maga is jogászként végzett.
  • Kínos témákról ne írjunk levelet. Kerülendő szavak: Daschle, Személyi Jövedelemadó, Richardson, Gregg, Wright, NAFTA, költségvetési hiány, General Motors.
  • Ne poénkodjunk, és ne próbáljunk haverkodni. Az ilyesmi jellegű sorok: "Barack, hány kilóval nyomod a fekvenyomást? És 4*6 vagy 4*8-as szettekben? Képzeld, nekem tegnap meghúzodott a vállam, milyen izomlazító krémet használsz az ilyen esetkben?", nos ezek még a levél mellékesen megemlített részein is elég hülyén festenek, ha az Egyesült Államok Elnökének írsz. A kutyás téma is már nagyon ciki.
  • Írjunk levelet tipikus swing államból vagy várhatóan szoros államból. Pennsylvania, Ohio, Florida, Colorado, Indiana, Missouri, Virgina, North Carolina. A rendszeres kommentelők számára rossz hír, hogy Massachussetts-ből, New York-ból, Utah-ból kicsi az esély.
  • Ha 4 vagy 8 év után sem járunk sikerrel építsünk időgépet, utazzunk vissza a kilencvenes évek Chicagojába, kerüljük a Rod és Bill keresztnevűek, de keressük az Oprah, David keresztnevűek társaságát. Gazdagodjunk meg az árutőzsdén és a pénzből finanszírozzuk feltörekvő politikusok kampányait. Legyünk mi a régi barátok Chicago-ban, és akkor levelet sem kell írnunk.

(a levelek kezeléséről és Obama napirendjéről több a WP cikkében)

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://feherhazkommentelok.blog.hu/api/trackback/id/tr62975017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MakkosMaria 2009.03.02. 20:29:36

Hey,
engem csak ne probaljon senki lebeszelni arrol, hogy innen Utahbol probalkozzak :-)
(NY, MA az mas; ott a tobbseg mar eddig is nagy tamogato as talan az is marad)

clownfish 2009.03.02. 21:54:51

Neked csupán annyit kell tenned, hogy ráírod: MakkosMaria. ennyi.

BF79 2009.03.03. 18:02:33

Na jó, próbálkozz, de autózz át előbb Coloradoba. :)

NY és MA a legstabilabb Obama támogató állam marad 2012-ben CA, HI és persze IL mellett, akármi is lesz.

MakkosMaria 2009.03.04. 18:28:14

'Coloradoba' - akkor mar inkabb Nevadaba :-)
ugy 2 oranyira innen van egy meses kis hely, Wendover: UT oldalon 2-3 trailer park, NV oldalon 4-5 hotel/kaszino. A allam-hatar az utolso (innen nezve elso) hotel parkolojanak a kozepen megy at :-)
süti beállítások módosítása