HTML

Fehér Ház Kommentelők

Ide az Index méltán népszerű Fehér Ház blog-jának az állandó kommentelői írnak bejegyzéseket, akár a fenti blog kapcsán, akár bármely Egyesült Államok politikai életét érintő témakörben. Ha a rendszeres kommentelők közé tartozol, és szeretnél bejegyzéseket írni, írd be a kommentek közé email címedet, és küldöm a jogosultságot.

Friss topikok

Linkblog

Obama job approval in May 2009

2009.05.13. 09:30 clownfish

Más elfoglaltságom nem nagyon akad, úgyhogy most küldök egy posztot. :)

Hogy őszinte legyek, csak nagyon ritkán látogatok a gallup, rasmussen, etc. közvéleménykutatók honlapjára november óta, mert csak érdekesség szinten számít az elnöki munka overall megítélése, nyilván a saját ítéleteinkre érdemesebb hagyatkozni.

Viszont az oldalakat megtekintve kapaszkodókat azért találunk arra vonatkozóan, hogy mi alapján is kell/kéne megítélni az Obama-kormányzatot. 

A legrészletesebb listát a rasmussen állította össze, ami amúgy tele van teljesen lényegtelen adatokkal is, de érdemes átfutni!

http://www.rasmussenreports.com/scoreboards/by_the_numbers2/by_the_numbers

Meg nem mondom miért, de csak (ismerjük a rasmussent) a strongly approve/disapprove indexet mutatják nekünk, ami egy sovány 5%-ot mutat Obama javára (hehe, ez nálunk, Magyarországon csodaszámba menne), az olló egyébként +25%-ról zárult be szerintük... az elnököt az emberek nem látják sokkal jobb embernek a többi politikusnál (35%, ez a mintavételi csoportot tükrözi...), a gallup felmérése sokkal árnyaltabb képet mutat, de azt majd később linkelem be. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tehát a témákról bővebben: a felmérés szerint Obama a kormányzás legtöbb területén 50% fölötti vagy ahhoz közeli eredményeket produkál a népesség véleménye alapján. Egyre jobban bíznak az emberek az elnök nemzetbiztonsági politikájában (52%). Az általános vélekedés a kormányzásról is pozitív mérlegű (55% szerint kifejezetten jó), az iraki kivonulás támogatottsága is igen magas, 59% szerint a lehető leghamarabb, 66% szerint az első elnöki ciklus végéig kell befejezni a kivonulást. Az amerikai lakosság zöme még mindig borúlátó, 46% még számít az eddiginél is nagyobb gazdasági visszaesésre, bár a kormányzat gazdaságpolitikai megítélése valamelyest már javult, 49% szerint kifejezetten jó a jelenlegi válságkezelés (és ez rasmussen!). Ez az érték a bizalom jele is, ami a kormány intézkedéscsomagját, az ARRA-t (American Recovery and Reinvestment Act) dicséri, ami jelenleg a harmadik hónapja van hatályban. Hatalmas állami ráfordítással ugyan, de úgy látszik, sikerül a munkahelyteremtés, amit nyilván még nem érzékelhet a lakosság nagy mértékben, mert még az elbocsátási hullám a markánsabb (az utóbbi két hónap munkanélküliségi adatairól nem találtam táblázatot, ha valaki mégis berakná kommentben, annak örülné(n)k). [az oldalon megtalálható a kormányzati területek prioritási sorrendje a lakosság szerint, a gazdasági kilátások, amelyek megmutatják, hogy az USA népe az adócsökkentést helyesebb megoldásnak tartja a gazdasági válságból való kilábalásra az adóemeléseknél].

Íme az ARRA hivatalos formában, aki újra át akarja tekinteni: http://frwebgate.access.gpo.gov/cgi-bin/getdoc.cgi?dbname=111_cong_bills&docid=f:h1enr.pdf

Valamint íme az mno által annyit linkelt dow index állása ami az eltelt egy hónap tőzsdei kereskedésének élénkülését mutatja, ami bizakodásra okot adhat a gazdaság újbóli talpraállásával kapcsolatban, de önmagában ez még nem elég.

 

 

 

 

 

 

 

 

És íme a gallup általános felmérése, ami a leginkább reális approval index: approve/disapprove: +36%

 

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://feherhazkommentelok.blog.hu/api/trackback/id/tr881118695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BF79 2009.06.01. 23:45:01

Csak most olvastam, jó ez a cikk nagyon!

(bár őszig szerintem mostmár nincs értelme elemzgetnei az approval adatokat - ha csak nem lesz vmi nagy pl. külpol balhé)

BF79 2009.06.03. 22:20:38

Nagyon érdekes a GOP-s ismertebb arcok számai:

George W. Bush: Favorable: 41% Unfavorable: 57%

Ez lényegesen jobb, mint gondoltam.

Dick Cheney: Favorable: 37% Unfavorable: 55%

Ez is, különösen azért, mert őt ráugrasztották a most nagyon népszerű Obama-ra, a GOP kemény mag pedig önmagában nincs 37%.

John McCain: Favorable: 58% Unfavorable: 37%

Nem igazán meglepő, bár ez is jobb mint tavaly a legnagyobb harc idején volt.

Sarah Palin: Favorable: 46% Unfavorable: 43%

Bár ez is erősebb a vártnál, nagyon sokan utasítják el ahhoz, hogy komoly esélyes legyen.

Newt Gingrich: Favorable: 36% Unfavorable: 35%

GOP-s szereti, Dem utálja, átemenet nincs, tiszta sor.

Mitt Romney: Favorable: 42% Unfavorable: 29%

Meglepően jó, különösen a tavalyi bénázás után.

Mike Huckabee: Favorable: 45% Unfavorable: 25%

Továbbra is népszerű, de nem tudom elég lesz-e.

Rush Limbaugh: Favorable: 30% Unfavorable: 53%

Hehe :)

Colin Powell: Favorable: 70% Unfavorable: 18%

Sosem értettük miért nem indul, és az az érzésem hogy ezután sem fog, pláne Repként.

Jeb Bush: Favorable: 33% Unfavorable: 40%

Ezen csodálkoztam a legjobban. Nagyon gyenge számok, és bár 2012-ben biztosan nem indul, de később...emlékeztek beszéltünk is róla.

Michael Steele: Favorable: 20% Unfavorable: 24%

Ugye Obama miatt odatették, én alig ismerem, és a számok alapján az amerikaiak sem.

Hol van a listáról Jindal?

Egyébként egyikük számai sem meggyőzőek 2012-höz (azoknak sem, akik ugye biztosan nem indulnak), kivéve talán Chuck Norris haverját és McCain tavalyi primary-s bokszzsákját.

BF79 2009.06.05. 18:55:35

Az első csak LA, ott persze hogy népszerű. Egész Amerikás nagyon gyenge:

"To be sure, this is partly fueled by the fact that 57% said they didn’t know his name or weren’t sure where they stood on him. But this isn’t so good for Jindal, either, given that the poll was taken in the days after Jindal’s big speech rebutting President Obama’s address to Congress last week, a speech that was supposed to introduce Jindal to the American people.

Bottom line: Adding in the 15% who have negative feelings towards Jindal, a total of 72% either don’t know who he is or view him negatively. He has some work to do, clearly."
süti beállítások módosítása