HTML

Fehér Ház Kommentelők

Ide az Index méltán népszerű Fehér Ház blog-jának az állandó kommentelői írnak bejegyzéseket, akár a fenti blog kapcsán, akár bármely Egyesült Államok politikai életét érintő témakörben. Ha a rendszeres kommentelők közé tartozol, és szeretnél bejegyzéseket írni, írd be a kommentek közé email címedet, és küldöm a jogosultságot.

Friss topikok

Linkblog

Aki nem érti, hogy ki az ellenfél, az veszteni és nyerni sem tud

2009.03.29. 22:59 BF79

A 2008-es elnökválasztáson a neokonzervatív ideológia végleg leszerepelt. Nem azért, mert hibás döntéseket hozott, és nem azért mert bűncselekményeket követett el, nem is azért mert sokba került és csak károkat okozott. A fő ok az, hogy a neokonzervatívok nem értik miről szól ez az egész, és ezért nem képesek felfogni sem, hogy a velük egyet nem értőknek mi a célja.

A vicces az, hogy még a hazai sajtóban is van olyan cikk, amelynek szerzőjének fogalma sincs arról, hogy miről szól ez az egész, és évek óta leszerepelt megközelítést propagál. Az ő cikkén keresztül fogom bemutatni, hogy mennyire káros, ha egy ideológia minden szempontból a saját korlátain belül reked, ezért már arra sem lesz képes, hogy mások gondolatmenetét kicsit is felfogja.

A kérdéses cikk: Seres Lászó és Tallián Miklós: Kapitulál-e Amerika? című írása.

A szerzők mély elfogultságukról mindjárt az elején tanúbizonyságot tesznek, mivel bár külpolitikai cikkről van szó, mindjárt keményen, de érvek nélkül kritizálni kezdik az új amerikai elnököt, és közben csúsztatnak, illetve fontos információk felett enm éppen elegánsan elsiklanak.

"immár harmadik jelöltjéről, Tom Dachsléről derült ki, hogy kínos adómegkerülési ügye miatt mégsem lehet az adminisztráció tagja."

Nem, két jelöltről derült ki. A harmadik Geithner volt, akiről éppen Obama stábja derítette ki az átvilágítás során, hogy tartozik az adóhivatalnak. Ő most is az adminisztráció - egyik legfontosabb - tagja, miután befizette tartozását. Talán nem véletlen, hogy a szerzők éppen az ő nevét nem említették.

"Aztán egy héttel az „elcsesztem" után visszalépett az immár második kereskedelmi­miniszter-jelölt, Judd Gregg szenátor is"

Akit, szinte teljesen példa nélkül, Obama azért is kért fel, hogy több legyen a republikánus tag a kormányban, de ő saját szavait meghazudtolva lépett vissza néhány nappal azután, hogy a feladatot vállalta. Elegáns.

"Mindenki hibázhat, de azért ne veszítsük szem elől, hogy ennyi téves HR-döntésért mit kapna Bush elnök a main­stream balliberális sajtótól."

Régi jobboldali szokás, hogy az "elfogult" sajtót hibáztatják, de vegyük észre: Obama, a hibáival együtt, minden eddiginél jobban a reflektorfényben van, így hibáira és erényeire is jobban rálátunk.

Itt azt hinnénk, hogy végre kezdődik a külpolitikai elemzés, akkor tévedünk. Tovább folytatódik a hangulatkeltés, még két bekezdésen át. Különösen érdekes ez a mondat:

"Obama teljesítette is emez elvárásokat: Amerikában ilyen profi retorikával előadott ilyen döbbenetes ürességgel, ennyi homályos közhellyel még soha nem lehetett választást nyerni."

Ez általános kritika a jobb oldalról, és mi is sokat vitatkoztunk erről tavaly a Fehér Ház blog kommentjei között. Az ilyen kritika megfogalmazói összekeverik a kommunikáció első vonalát a kampány teljes tartalmával. Az Obama-stób valóban profi: tudja jól, hogy egyszerű, lelkesítő, de igaz üzeneteket kell megfogalmazni. De ettől még részletes programot dolgoztak ki, amiről szó esett Obama fél órás kampányfilmjében, a gyűléseken, a vitákon, és teljes hosszábban el lehetett olvasni bárkinek. Pontosabban azoknak, akiket tényleg érdekelt. Akik előre eldöntötték, hogy Obama nem szimpatikus, azok nyilván nem olvasták...

"az új elnök mindeddig semmilyen világos nemzet- és biztonságpolitikai víziót nem vázolt, semmilyen, Amerika világpolitikai szerepéről, felelősségéről szóló vezérlő eszmét nem fejtett ki."

Alapvető tévedés. Obama a kampány során, és azóta is többször beszélt külpolitikai alapelveiről. Elolvasható a Fehér Ház honlapján is.

"Lassan kiderül, hogy nem aktívan formálni, hanem csak megúszni akarja a külpolitikát - ahhoz képest, hogy kétszázmilliárd dollárt kért a kongresszustól háborús kiadásokra."

Nagyon is aktívan formálni kívánja, csak persze nem úgy, ahogy a szerzők azt látni szeretnék. A külpolitika nem azt jelenti, hogy ki az ellenség és két kell megtámadni. De erről részletesen lejjebb.

Itt viszont érdemes kitérni arra, hogy Obama pontosan tudja: nem a külpolitika a legerősebb személyes előnye és nem is ez a legfontosabb feladata. Reagan elnököt gyakran dícsérték azért, mert jól válogatta össze az embereit. Nos,  az eddigi jelek alapján Obama is képes volt ezt megvalósítani külpolitikai területen (is), ráadásul úgy, hogy saját korábbi pártbeli elnökjelölt ellenfeleit tette két nagyon fontos pozícióba. Hillary Clinton a SoS, aki férje lévén nagy tekintélynek örvend nemzetközi szinten, és Joe Biden, aki a szenátus legfontosabb külpolitikai tekintélye, és mind alelnök aktív szerepet kap a külpolitikában. Erről nap mint nap olvashatunk. Akkor még nem is beszéltünk Gates megtartásáról, aki neokon oldalról nagyon is megfelelt Bush alatt, de már nem is olyan jó Obama idején.

"Amerika olyan időpontban mozdul el a szabadságpárti elvekre alapozott, katonai erő által támogatott nagyhatalmi pozícióból a multilaterális, „pusztán egyenrangú partner" státus felé"

Ez talán a cikk legsúlyosabb tévedése. Az egyenrangú partner, egyenrangú tárgyalópartner. Az új vezetés, legalábbis eddigi tettei alapján, nem arrogáns módon lenéz mindenkit, hanem aktívan és számítva rá kívánjajbevonni a közös megoldásba. Amerika az elmúlt 8 évben nem ezt tette, hanem sok területen egész egyszerűen leszarta mindenki más véleményét (pl. klímapolitika, Irak), és utána csodálkozott, hogy ez nekik nem tetszik. Nem attól lesz valaki a kemény gyerek a játszótéren, ha időnként kioszt egy tockost, vagy lelöki a nem szimpatikus srácokat a mászókáról, hanem ha az erejét úgy használja fel, hogyí minél kevesebb konfliktus és erőszak legyen, és mindenki tudjon játszani. Attól nem lesz senkinek hosszú távon tekintélye és vezető szerepe, ha állandóan keres valakit, akibe bele tud kötni és fitagtathatja az erejét. Ezzel éppen a gyengeségét mutatja meg.

"amikor az egyre terjedő militáns iszlám globális fenyegetést"

Felelőtlen dolog általánosítani, a szerző itt is szarvashibát követ el. De ha a konkrét eseteket nézzük, akkor megállapítható, hogy az egyes iszlám országokban lényegesen nem nő az agresszió, és rendszerint csak akkor erősödik, ha ezt (főként) nyugatról valami kiprovokálja.

"a feltörekvő kommunista Kína"

A neokonzervatívok számára, sokszor a kommunista az, aki vagy akinek az elődje szerette Lenint vagy Mao-t, pártitkára van, és egy vörös csillag is ott van valahol a falon. De ha Kína valóban az eredeti értelmében vett kommunista ország lenne, éppen akkor jelentene kisebb kihívást, és persze nem is tudna Amerikának 2000 mrd dollárt hitelezni.

"és az arrogáns putyini Oroszország pedig egyre komolyabb regionális kihívást jelent."

Éppen Oroszsország az, amelyik inkább globális szinten okozhat problémát, tekintve, hogy még mindig a második atomhatalom, és fitogtatja is erejét, nemrég az új bombájával. De a külpolitika egyelőre itt is jó irányba mozdult el, ahogy Clinton a reset gombot megnyomta az orosz külügyminiszterrel.

"Ha Amerika - egy meggyőződések nélküli elnökkel az élen - lemond a szabadság és a demokrácia exportjáról, a katonai erővel megtámogatott értékalapú külpolitikáról, akkor kapitulál a közeledő barbárság előtt."

Ez a mondat is rettentő fájó. Van a világon olyan ember, akinek őszinte meggyőződése, hogy éppen a katonai erő az, amivel lehet szabadságot és demokráciát "exportálni", és mindez "értékalapú" külpolitikát jelent. Rettenetes, kifacsart, torz világkép, amelyik nem hajlandó szembesülni a nyilvánvaló bizonyítékokkal. Az erőszak erőszakot szül, ez éppen Irakban láthattuk látványosan.

(Még mindig nem térek magamhoz: " katonai erővel megtámogatott értékalapú külpolitika", mekkora eszeveszett baromság!)

Na de esik szó Irakról is:

"most, hogy Bush elnök megnyerte Obamának az iraki háborút"

Itt megint visszaköszön a harcias hangnem, de még szomorúbb, hogy Bush nyerte meg a háborút, és a szerzők szerint Obama-nak. Ez még viccnek is túl durva. A háborút az ott harcoló katonák nyerték meg, és tették ezt - állítólag - az amerikai és iraki népért. De nem is ez a legnagyobb probléma.

"Az Obama által kezdettől fogva ellenzett sikerrecept, a nagyarányú csapaterősítés meghozta gyümölcsét, a „surge" működik."

Menjünk sorban:

  • Eleve nem kellett volna Irakba menni, hazugságokon alapuló, többszázezer ember életébe kerülő, 500 milliárd dollárt felemésztő, alapvetően hibás döntés volt. Obama azon kevesek egyike volt, aki ellenezte ezt a lépést, még a támadás megindítása előtt.
  • Obama valóban ellenezte eleinte a "surge"-t, de éppen a fenti gondolatmenet miatt. Később elismerte, hogy katonai szempontból sikeres volt.
  • De nevetséges lenne ezért az iraki szerepvállalást sikerként elkönyvelni. A "surge" arra volt jó, hogy Amerika a saját maga által keltett zűrzavart és annak hatásait érdemben, de nem teljesen visszafogja. Miután szándékosan elgázolt egy embert, legalább igyekezett a mentésben résztvenni.

"Csak remélni lehet, hogy nem csupán katonai stratégiáról van szó: a pakisztáni határvidék rohamos iszlámosodására, tá­li­bo­so­dá­sá­ra muszáj lesz politikai választ is adnia."

Ez talán az egyetlen reménykeltő sor az írásban. Mármint a szerzők józan megfontolásait illetően.

"ahhoz, hogy politikai előfeltételek nélkül leüljön tárgyalni Iránnal („keresni fogjuk a nyitás lehetséges útjait"). Miről is? És ha nem sikerül a tárgyalás (mert nem fog)"

A szerzők elfogultságát ez a mondat is jelzi. Nem fog sikerülni a tárgyalás...wishful thinking.

Seresék, és a maradék neokon mag nem érti, hogy végre egy olyan ember került a Fehér Házba, aki nem hiszi azt, hogy a világ fekete és fehér. Nem gondolja azt, hogy vannak a jók és vannak a rosszak. Nem hiszi azt, hogy létezik a "Gonosz Tengelye"*. Nem retteg attól, hogy minden bokorban ott lapul az ellenség, aki azért akarja őt megtámadni, mert ő szabad. Pláne nem dúlja fel a bokrokat, hogy megelőző csapással ő semmisítse meg a vélt vagy valós ellenséget. Nem rohan le országokat katonai agresszióval, a világ nagy részének általános felháborodása ellenére.

A mostani vezetés, és Obama hisz abban, hogy a világon meglévő konfliktusok, vagy ellentétek dilpmoáciai úton megoldhatóak. Úgy, hogy a két fél leül egymással szemben és higgedtan megbeszélik egymással a problémáikat. Az ellenséggel nem úgy bánik, ahogyan az bánt amikor az agressziót elkövette, hanem a jogokat figyelembe véve, bizonyítékok után alkalmazza az igazságszolgáltatást. Úgy gondolja, hogy ha valaki ártani akar, azt általában nem ködös elképzelésekből, és zsigeri gyűlöletből teszi, hanem mert korábban őt is sérelem érte, és az eredeti sérelemmel is kell kezdeni a konfliktus feloldását. Tisztában van azzal, hogy minden megölt apára juthat egy gyerek, aki egy nap felnő és bosszút akar állni, ezért ha nem élet-halál kérdés, nem akar egy apát sem megölni. A támadásokkal szemben határozottan meg szeretné védeni az országot, de "megelőző csapást" és külföldi támadásokat csak sziklaszilárd bizonyítékok esetén alkalmaz, és csak akkor ha erre nincs más mód, és a nemzetközi közösség, pláne a szövetségesei ezzel egyetértenek.

Ezzel a szemlélettel nem kerülünk bele a tökéletes világbékébe, de ha ezt alkalmazzuk, akkor lehet, hogy 2, lehet hogy 10 generációval később a háború fogalma ismeretlen lesz., de legalábbis sokkal ritkább. A lényeg, hogy erre tartsunk, és esélyt adjunk ennek.

Nevetséges előzetes elfogultsággal máris ásni az Obama vezetés külpolitikai stratégiájának sírját. Alig több kint 2 hónap telt el a beiktatás óta, idővel, talán már az év vége felé kapjuk meg az első jeleket, hogy elveik mennyire voltak sikeresek a gyakorlatban. Mert vannak elvek, és van világos cél is, még akkor is, ha a neokonzervatív oldal (illetve annak maradék képviselői) ezt nem ismerik fel, mert kívül esik a látókörükön. Ha Obama sikerrel jár, akkor fontos lépést teszünk meg egy olyan világ felé, amilyet a neokonzervatívok elképzelni sem tudnak. Az ellenfél nem X, Y, hanem a félelem és az erőszak. Ha X és Y maradna az ellenfél, akkor vagy ők nyernek, vagy Amerika, de utána lesz Z és további ellenfelek. A neokonzervatív háborút nem lehet megnyerni és nem lehet elveszteni. Az igazi ellenfél éppen az agresszió és az ellene folytatott kűzdelmet valóban el lehet veszteni és meg lehet nyerni.

*-Hamarosan én magam is ellátogatok a "gonosz" egyik bugyrába (ha kapok vízumot), majd beszámolok.

45 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://feherhazkommentelok.blog.hu/api/trackback/id/tr251034214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

clownfish 2009.03.29. 23:14:51

igazán félig vagy félreinformált emberek ezek. de sajnos vagy sem, tavaly heller ágnes is ugyanekkora baromságokat mondott fridinél obamáról. tehát nem elég valakinek amerikai tapasztalat, hanem folyamatosan képben kell lenni. ha meg nem, akkor ne tessék magas lóról beszélni, mert le szokás ilyenkor esni.

tanács: na itt érdemes lenne berakni egy "tovább"-ot, mert tördel mint a fene...

amúgy jó cikk, tetszett.

Link Elek 2009.03.30. 03:37:47

mindig csodalkoztam, hogy vagy kepes bf tetelesen vegigelemezni a neokonok hlanzsazasat:)
azon meg jobban csodalkozom, hogy Mo-n is vannak neokonok.
most az varhato, hogy OV-val bush stilusaban kezd majd el kormanyozni???

MakkosMaria 2009.03.30. 06:15:05

Gratula BF kollega, latom Nalad is kiakadt a hulyeseg-mero a seres cikktol :-)))
Kulpol oldalt en is ugy latom, hogy joval hosszabb ido kell, mielott barmi kiderul BO/HRC/JB sikeressegerol (vagy rosszabb esetben kudarcaikrol).

Melyik Gonosz Allamba utazol? Csak nem E-Koreaba :-)?

clownfish 2009.03.30. 07:07:45

index.hu/belfold/2009/03/30/bajnait_lenyomtak_az_szdsz_torkan/

nah, csak kiszenvedték a "papírformát". pedig már kezdtem beletörődni abba, hogy akiralynak lesz igaza. szóval az új pm gordon brownai :P

sesq 2009.03.30. 18:17:35

"most, hogy Bush elnök megnyerte Obamának az iraki háborút"

Iraq: the unraveling?

I thought some of the surge-era deals in Iraq would unravel but I didn't think that would begin happening this quickly. It's only March 2009, and already Awakening fighters are fighting U.S. soldiers in the streets of Baghdad.

ricks.foreignpolicy.com/posts/2009/03/30/iraq_the_unraveling

sesq 2009.03.30. 18:19:49

"Hamarosan én magam is ellátogatok a "gonosz" egyik bugyrába (ha kapok vízumot),"

meg kell vizum?

sesq 2009.03.30. 18:26:58

most nezem, hogy az ES cikk egy robert kagan idezettel nyit, ami csak otthon nem rohejes.

egy kis izelito abbol, ki is az a robert kagan:

Late Summer 1996: Neoconservatives Push for War with Iraq, Reshaping of Middle East to Favor Israel

January 26, 1998: Neoconservative Think Tank Urges US to Attack Iraq

February 19, 1998: Neoconservative Group Calls on US to Help Overthrow Hussein

September 2000: Neoconservative Think Tank Writes ‘Blueprint’ for ‘Global Pax Americana’

January 22, 2001 and After: Neoconservatives Begin Push for Invasion of Iraq

www.historycommons.org/entity.jsp?entity=robert_kagan

sesq 2009.03.31. 15:33:59

PINO - Party In Name Only

Senate Republican aides say they have absolutely no intention of rolling out their budget alternative -- and mocked the House Republican leadership for rolling gout their widely-criticized "blueprint" last week.

www.politico.com/blogs/glennthrush/0309/Judd_Greggs_a_oneman_shadow_cabinet.html

Link Elek 2009.03.31. 19:21:24

a tegnapi obama autos sajtotajekoztato utan is ossze vissza beszeltek. termeszetesen reszletekrol senki sem szolt.

sesq 2009.04.01. 00:00:04

Medvedev Makes His Move

Dmitry Medvedev has been president of Russia for almost a year. Is he now planning to take power?

www.foreignpolicy.com/story/cms.php?story_id=4773&page=0

clownfish 2009.04.02. 17:00:19

bocsánat, hogy a címlapon tördeltem, csak nagyon hosszú volt. (tudom, hogy nem lett volna szabad, mea culpa!)

BF79 2009.04.02. 21:21:46

clownfish: kösz a tördelést, teljesen elfelejtettem. Ha ilyen van nyugodtan máskor is.

Mária: Két bugyra van, Irán és É-Korea. Babonából nem mondom előre, utána ígérem hogy mindent elmondok.

mno: ahova én megyek, ott kell, nem az USA a pokol egyik bugyra ;) (remélem)

clownfish 2009.04.02. 22:53:12

wow valaki nagyon titokzatos! :D na, ki vele!

sesq 2009.04.07. 23:07:05

rahmbo

...I remembered reading somewhere on Politico.com yesterday that today was the Special Election in IL-05 to replace [Rahm Emanuel], so I thought I’d tease him by asking whether or not he’d remembered to return his absentee ballot. He paused for a second, looked at me, and said, “I f***ed up!”

www.politico.com/blogs/bensmith/0409/A_note_from_the_front.html

BF79 2009.04.08. 12:42:15

Elek, a belinkelt poll-ból a "keeping the nation safe" a durván jó. A kampány idején ez komoly bizonytalansági tényező volt Obama-val kapcsolatban.

clownfish, ígérem hogy el fogom árulni, legkésőbb májusban.

Az európai kőrút szerintem nagyon jól sikerült. Bizalomnövelés, diplomáciai kapcsolatok javítása, volt némi townhall inkább mutatóba, és a G20-on megnyugtatás, plusz konkrét lépések. Annak külön örültem, hogy Barlusconi hülyét csinált magából (bár most nem irígylem, otthon legalább tudja hogy katasztrófahelyzetben mit kell csinálni).

Viszont a török kérdés érdekes. Szerintetek jól veszem le, hogy Obama olyan erős szövetségesnek gondolja az EU-t, hogy inkább növelné, de Törökország kevesebb eséllyel menjen a radikális iszlám irányába?

BF79 2009.04.08. 12:43:01

Már mint persze Be(!)rlusconi :)

Link Elek 2009.04.08. 14:33:40

torokorszag meggyengitene az EU-t, ugy mint mexico felvetele az USA-t. tul nagy a kulonbseg. mind azdasagilag, mint tarsadalmilag.

BF79 2009.04.08. 18:39:20

Fene tudja. Olcsó munkaerő, számottevő felvevőpiac. Lehet, hogy erősítené, de lehet hogy gyengítené. Jobban kellene ismernem Törökországot.

Egész jó külpol cikk:

www.nytimes.com/2009/04/08/us/politics/07web-sanger.html

Egyben részleges válasz Seresék felvetésére is.

sesq 2009.04.08. 19:31:42

"Szerintetek jól veszem le, hogy Obama olyan erős szövetségesnek gondolja az EU-t, hogy inkább növelné, de Törökország kevesebb eséllyel menjen a radikális iszlám irányába?"

a torokok fontos szovetsegesei amerikanak a kozel-keleten. obama, mint bush, tudja jol, hogy a torok EU tagsag nem az o dontese, viszont a tamogatasa jo pontokat er a torokoknel.

clownfish 2009.04.08. 21:47:44

hoppá! aki még megteheti, kapcsoljon a barca-bayernre, első félidő, 4-0! gálameccs!

clownfish 2009.04.09. 11:37:33

a republikánusok sírnak:

index.hu/kulfold/2009/04/09/obama_meghajolt_a_szaudi_kiraly_elott_/

én erre csak annyit mondok, hogy panaszkodjanak a Sir Pope-nál. :P

BF79 2009.04.10. 01:31:21

Erről nekem ez jut eszembe:

www.youtube.com/watch?v=ec-gxFAU3M0

mno, OK kérdés hogy a törökök is akarják-e. Ha van eszük, akkor igen.

Link Elek 2009.04.13. 17:42:01

a mazlinak ehhez semmi koze.
az FBI szakertoi ott voltak a hajon, obama 17-szer kapott tajekoztatast, es megadta a szukseges felhatalmazast. mar szerintem ahhoz is az o dontese kellett, hogy az FBI az indiai oceanon adjon tanacsot, mit kell csinalni a tuszejtokkel. egy kis csonakban nehez 24/7-ben elrejtozni, az elso alkalommal amikor mindenkinek kilatszott a feje a a navy seal-oknak volt joguk loni. raadasul eppen a csonakot a hadihajo vontatta 30 meteres kotellel. nem volt ott semmi veletlen. jol kigondolt, es jol vegrehajtott terv volt.

BF79 2009.04.13. 19:43:48

Nekem is az iráni túszválság ugrott be, nyilván ez sokkal kisebb méretű probléma, de akkor is olyan, amit kezelni kell. Obama valószínűleg csak a parancsot adta ki, a dícséret a Navy embereit illeti.

Clinton véleményére azért kíváncsi lennék arról, hogy mi megy Szomáliában és a következményekről. Mindkét Clintonra gondolok.

sesq 2009.04.14. 15:29:18

'a mazlinak ehhez semmi koze.'

azert mazlista, mert a republikanusok folyton-folyvast hulyet csinalnak magukbol ellene. mintha neki semmit nem kene tennie a politikai ellenfelei ellen, mert azok legyozik sajat magukat helyette.

sesq 2009.04.14. 15:31:23

Poll: Obama earns nation's trust

Three months into his presidency, Barack Obama stands out as perhaps the most trusted figure in American politics.

In a new Public Strategies Inc./POLITICO national survey of 1,000 registered voters, Obama outdistances figures on both the left and the right in earning the public’s trust, with two-thirds of respondents saying they trust the president “to identify the right solutions to the problems we face as a nation.”

clownfish 2009.04.14. 17:03:13

Bajnai Gordon Magyarország új miniszterelnöke

www.miniszterelnok.hu/mss/alpha?do=4

BF79 2009.04.14. 18:05:26

De gyorsan frissítették a fejlécet!

sesq 2009.04.15. 17:00:46

a fenti (2009.04.14. 15:31:23) kommentemhez illusztraciokent:

www.youtube.com/watch?v=rU3WgN--sFs

sesq 2009.04.15. 17:02:31

vagyis 15:29:18 ....

sesq 2009.04.16. 19:35:56

Sarah, You Blew It

Months before Palin was selected as McCain’s running mate, I told anyone who’d listen that she’d be the shrewdest pick. When she addressed the Republican National Convention in Saint Paul, I was utterly electrified. But during the latter days of the campaign, I started hearing rumors about how top-level McCain backers were shuttling back-and-forth to Alaska to put out various fires, and of course there has been a steady drumbeat of stories about Palin’s low-level abuse of power.

Palin’s campaign antics can be forgiven. What can’t be forgiven is the ham-handed way she’s tried to build her national profile since she returned to Alaska. She’s abandoned the bold right-left populism that won over Alaska voters—and me—in the first place in favor of an increasingly defensive and harsh partisanship. After making her name as a determined enemy of Alaska’s corrupt Republican establishment, she recently called for Democratic Sen. Mark Begich to step down so the hilariously crooked Ted Stevens could get another crack at the seat. She loudly promised to leave federal stimulus money on the table before clawing that promise back with a whimper. One can’t help but get the impression that Palin is a clownish, vindictive amateur.

www.thedailybeast.com/blogs-and-stories/2009-04-16/a-palin-supporters-regrets/

clownfish 2009.04.17. 00:17:08

mno, az utóbbi két órában kb 100 ilyen failed videot néztem meg, rekeszizmaim meghaltak. de azért kösz. :D

sesq 2009.04.17. 18:21:29

re: "A fő ok az, hogy a neokonzervatívok nem értik miről szól ez az egész"


Tedisco asks to be declared winner

20th Congressional District candidate Republican Jim Tedisco submitted a petition to the Dutchess County Supreme Court Thursday asking the judge to declare him the winner of the extremely close special election race, despite the numbers currently being in favor of his opponent, Democrat Scott Murphy. According to The Associated Press, Murphy leads Tedisco by 178 votes district wide.

www.registerstar.com/articles/2009/04/17/news/news03.txt

sesq 2009.04.18. 02:33:35

"We have sent word to the U.S. government in private and in public that we are willing to discuss everything — human rights, freedom of the press, political prisoners, everything." - Raul Castro

BF79 2009.04.19. 20:19:17

mno, Kuba eddigi politikájához képest ez a mondat felér egy beismeréssel.
süti beállítások módosítása