HTML

Fehér Ház Kommentelők

Ide az Index méltán népszerű Fehér Ház blog-jának az állandó kommentelői írnak bejegyzéseket, akár a fenti blog kapcsán, akár bármely Egyesült Államok politikai életét érintő témakörben. Ha a rendszeres kommentelők közé tartozol, és szeretnél bejegyzéseket írni, írd be a kommentek közé email címedet, és küldöm a jogosultságot.

Friss topikok

Linkblog

Fogy a türelem

2009.07.20. 14:56 BF79

Bár az Obama vezetés a Kongresszussal karöltve nem tétlenkedett első fél évében, de az eredmények egyelőre csak mérsékelten látszanak és ezt a lakosság is egyre inkább így érzi. Obama a Demokraták és a Függetlenek között is nagyon népszerű volt megválasztásakor, és utána törekedett is arra, hogy a várakozásokat, főleg az intézkedések időbeni lefolyását tekintve lehűtse ("Things will get worse, before they will get better"), de az első hat hónapban neki ítélt bizalom most már érzékelhető módon visszaesni látszik.

Nézzük először a konkrét ígéreteket és azok teljesítését. A politifact.com Obameter frappáns néven megjelenő oldala Obama 515 kampányígéretét veszi szemügyre. Idpőarányosan jól áll Obama, 120 olyan eset van, amelynél már vagy elvégezte, amit ígért, vagy kompromisszumos megoldás született, vagy már konkrét lépésekkel megkezdődött az ígéret valóra váltása. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy Obama addig tud sokat tenni, amíg népszerű, és mögötte áll a Képviselőház és a Szenátus többsége is. Mivel 2010-ben az előbbi egészét, az utóbbi harmadát tekintve választások lesznek, nehezebb döntéseket már csak a kampányidőszak kezdetéig várhat el a Demokrata többségtől, amivel alig több mint egy éve van hátra. Nem csoda, hogy rekord gyorsasággal nyomta át a gazdasági ösztönző csomagot, és harcol a környezetvédelmi, illetve egészségügyi váltásért egyszerre. Arra is érdemes figyelni, hogy már 7 olyan ígéret van, amit Obama nem tudott vagy nem is akart teljesíteni. Ezek egyik sem alapvető kérdés, de persze nem áll jól a tablán.

A népszerűségi, elfogadottsági mutatók érezhetően romlanak. Az ABC/WP közvéleménykutatásában Obama munkájának elfogadottsága először esett 60% alá, vagyis a többség még mindig elfogadhatónak értékeli az elnök munkáját, de egyre kevesebben vannak. Azok viszont, akik nem, azok egyre többen: júliusban már 37%-ra, 6%-kal az eddigi csúcs fölé emelkedett ez a szám. Még fontosabb, hogy a beiktatáskor példátlanul alacsony 17%-os a "nagyon el-nem fogadottsági" mutató ma már 28%.

Obama megítélése meglepő módon Afganisztán kivételével szinte minden tényező esetén romlott, a Gazdaság és az Egészségügy terén is már csak a relatív többség támogatja elképzeléseit, a költségvetési hiány terén pedig már 49% van ellene. Bár mostanában számos hír szólt a külpolitikáról és az egészségügyről vagy akár a környezetvédelemről, a kutatásból egyértelműen kiderül, hogy a választók számára úgyis a gazdasági témák az elsődlegesek (emlékezhetünk még az 1992-es kampány szállóigéjére: "It's the Economp, stupid"). A Gazdaság ügyében 20%-kal vannak többen, akik szerint tól keveset foglalkozik vele Obama, mint túl sokat, a Költségvetés hiánya esetén ez az adat 26%. Ugyanakkor az Egészségügynél 4%-kal többen vannak azok, akik szerint Obama éppenséggel többet foglalkozik ezzel a témakörrel, mint kellene, azokkal szemben akik ellenkezőleg gondolják. Hozzá kell tenni: a Költségvetés esetén a relatív, a többi témakörben az abszolút többség is úgy látja: Obama éppen annyira foglalkozik velük, mint kellene.

A következő hónapokra az elfogadottsági mutatók lassú, de fokozatos lemorzsolódása valószínű. Ennek két oka van: a választők elsődleges elvárásait tömnörítő gazdasági kérdésekben jó esetben is csak lassú fejlődés várható, sőt még az optimisták szerint is a munkanélküliségi ráta tovább fog emelkedni. A másik ok történelmi: szinte nem volt olyan elnök, aki ezt ne tapasztalta volna meg az első fél év - egy év után. A legerősebb párhuzam eddig elsősorban Carter-el, és Reagan-el van. Ez alapján a döntő pont 40% környékén, valamikor 2010 végén jön el, ami egyben a fent említett választás időpontja környékén lehet.

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://feherhazkommentelok.blog.hu/api/trackback/id/tr321256701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link Elek 2009.07.20. 16:03:44

az ARRA 2 evesre lett tervezve. eddig minimalis penz fizettek ki belole. ha komoly serulesek nelkul jut tul obama az elso fel/egy even akkor az ARRA penzeibol sikeresen uj palyara allithatja az amerikai gazdasagot.
most a legerdekesebb a helyzet.
en ugy tippelem, hogy a GOP komoly lejarato kampanyra keszul, amit a 10%-os munkanelkuliseg eleresekor fognak elinditani. az pedig nincs messze, viszont nem is fog sokaig tartani. ha akkor elhitetik a valasztokkal, hogy obama bune, mert allami penzt koltott akkor tul sok baber nem terem obamanak kesobb.
kivancsi vagyok hogy fog reagalni a feher haz ezekre a tamadasokra

clownfish 2009.07.20. 16:25:41

újposzt, ezaz!
amúgy most van kint index főoldalon egy cikk, hogy obama alig csinált valamit féléves elnöksége alatt. hehe

MakkosMaria 2009.07.20. 18:25:06

Gratula BF, az osszefoglalod egy-ket nagysagrenddel jobb, mint a Pravda-hangulatu cikk a fooldalon, vagy akiraly O'Reilly stilusu/hangulatu irasa, szinten a fooldalrol.
Vajon miert ennyire ellen-drukkerek a magyar ujsagirok? Szerintetek van ennek ideologiai vagy mas magyarazata? Vagy csak egyszeruen ilyen cimmel, tartalommal konnyebb olvaso-szemeket vonzani?

clownfish 2009.07.20. 20:55:31

szerintem csak ennyire hülyék. olvasnak valamit valamelyik amerikai oldalra tévedve, majd lefordítják, és hű, de nagyon értünk hozzá! egyszerűen csak halvány lila gőzük sincs a dolgok menetéről. nagyságrendeket nem ismerik a hírek súlyait tekintve. az index nem egy nyt. mi meg nem az usa vagyunk.

Link Elek 2009.07.21. 07:15:06

akiraly elkezdett ugy irni, mintha kampany lenne,es o lenne a konzervativok propagandistaja.
drudge hazugsagainak ismetelgetese azert kemeny volt
www.politico.com/blogs/bensmith/0709/Vilsack_responds_to_Drudge.html

BF79 2009.07.21. 11:11:14

"az ARRA 2 evesre lett tervezve. eddig minimalis penz fizettek ki belole."

Azt hiszem 7%-nál járnak, egyébként a GOP azért is kritizálja mert túl lassú. Ha nem gyorsul fel, akkor tényleg az.

"Vagy csak egyszeruen ilyen cimmel, tartalommal konnyebb olvaso-szemeket vonzani?"

Az újságírásra általában jellemző a kritikus szemlélet, de ez fokozottan igaz Mo.-ra és más KKE oszágokra, ahol ma már szinte teljesen szabad a sajtó, de évtizedeken keresztül tervszerűen tévesztették meg az embereket, ezért már minden gyanús. Vasárnap voltam repülni, mert már jó időt ígértek a szombati vihar után. Nap elején viszont erős szél volt, ezért nem szállt fel senki. Közben beszélgettünk, mondom: "Nem értem, az időjárásjelentés alapján ennél jobb időre számítottam", első reakció: "Ez lenne az első hazugság ebben az országban?". Szerintem ez a történet mindent elmond, kritikus szemlélet, bizalmatlanság. Ez még mindig jobb, mint ha mindent elhisznek az emberek, pláne az újságírók.

Amit még nem értettem az AP-n olvasott cikkben, hogy a cikk írója szerint januárban Obama-ék azt mondták, hogy a stimulus nélkül 9%, azzal 8% lesz a munkanélküliség. Nem emlékszem erre az állításra és elég merész is lett volna 7,6%-nál ilyet mondani, de persze nem kizárt, hogy mégis ezt mondták. Van erre megerősítő/cáfoló linketek?

BF79 2009.07.21. 11:22:06

Meg is találtam:

www.politifact.com/truth-o-meter/statements/2009/jul/09/eric-cantor/Cantor-and-other-republicans-say-obama-promised-s/

Tehát tényleg mondtak hasonlót, de akkor még jóval korábbi adatok álltak rendelkezésre, nem a 7,6%, és persze ez csak egy prognózis volt, nem ígéret.

""It should be understood that all of the estimates presented in this memo are subject to significant margins of error," the report states. "There is the more fundamental uncertainty that comes with any estimate of the effects of a program. Our estimates of economic relationships and rules of thumb are derived from historical experience and so will not apply exactly in any given episode. Furthermore, the uncertainty is surely higher than normal now because the current recession is unusual both in its fundamental causes and its severity."

There's also a footnote that goes along with the chart that states: "Forecasts of the unemployment rate without the recovery plan vary substantially. Some private forecasters anticipate unemployment rates as high as 11% in the absence of action."

Tehát a stimulus nélküli max 9% mindenképpen hülyeség, nem mondtak ilyet.

Link Elek 2009.07.21. 13:22:19

time cikk volt multheten, hogy miert tevednek ekkroakat a kozgazdasagi joslatok. nincs kedvem elokeresni :)

Link Elek 2009.07.23. 03:21:40

The Census estimates that there were 9.745 million Hispanic voters in 2008, compared to 7.587 million in 2004 -- an increase of 28.4%. Overall, an estimated 131.114 million Americans voted in 2008, compared to 125.736 million in 2004, an increase of just 4.3%. Another way of looking at it: there were 5.4 million additional votes cast in 2008 compared to 2004 and about 2.2 million of them were cast by Hispanics....
www.politico.com/blogs/bensmith/0709/More_Hispanic_voters.html

BF79 2009.07.23. 11:07:01

"The Census estimates that there were 9.745 million Hispanic voters in 2008, compared to 7.587 million in 2004 -- an increase of 28.4%. Overall, an estimated 131.114 million Americans voted in 2008, compared to 125.736 million in 2004, an increase of just 4.3%."

A teljes népességen belüli arány viszont 10% környékén van és növekszik, vagyis még mindig alulreprezentáltak a választásokon (és persze a képviselőházban is), ezért 2012-ben még fontosabbak lehetnek.

BF79 2009.07.23. 11:09:39

Egy kis vidámság, a padlót is figyeljétek: failblog.org/2009/07/22/backspin-fail/
süti beállítások módosítása