HTML

Fehér Ház Kommentelők

Ide az Index méltán népszerű Fehér Ház blog-jának az állandó kommentelői írnak bejegyzéseket, akár a fenti blog kapcsán, akár bármely Egyesült Államok politikai életét érintő témakörben. Ha a rendszeres kommentelők közé tartozol, és szeretnél bejegyzéseket írni, írd be a kommentek közé email címedet, és küldöm a jogosultságot.

Friss topikok

Linkblog

The First Step Towards a New Energy Economy

2009.07.07. 17:34 clownfish

 

A kongresszus képviselőháza már elfogadta (a szenátus még nem) az American Clean Energy and Security Act-et, ami a korábbi Bush-kormányzat energiagazdálkodási politikájához képest hatalmas lépés és egyben az amerikai nép, mint az üvegház-hatású gázok egyik legnagyobb kibocsátójának kötelessége a világgal szemben a környezet megóvása szempontjából. Ennek értelmében a 2005-ben mért kibocsátási adatokhoz képest 2020-ra az USA-nak 17%-kal kell visszaszorítani az emissziót, előirányoztak továbbá egy 80%-os csökkentést 2050-re. Viszonylag rövid idó alatt elkészült a program ( http://en.wikipedia.org/wiki/American_Clean_Energy_and_Security_Act ), amely nemcsak a metán- és CO2-kibocsátás radikális csökkentését fogalmazza meg, mint célt, hanem a fokozatos, de minél gyorsabb átállást a megújuló energiaforrásokra. Ezek a szélenergiát (főleg az óceánpartokon), napenergiát (Délen) és a geotermikus energiát jelentik.  Természetesen itt is születtek kompromisszumok, az Észak-Kelet kinyírását elkerülendő belevették a törvénybe például a "tiszta szén" programot, valamint a biztonságos nukleáris energiát. (Kérdés, milyen hatással lesz ez majd a kőolaj árára, mivel a törvény épp az USA külföldi olajtól való függőségét  hivatott csökkenteni.)

Esik szó továbbá energiatakarékossági lépések és eszközök népszerűsítéséről, mint az új fejlesztésű, extra-hőszigetelő nyílászárók, elektronikusan hajtott gépkocsik, újfajta, energiatakarékos működésű házak építési technológiáinak kidolgozása és az eddigieknél kisebb fogyasztású háztartási gépek gyártására történő átállási javaslat.

Dicséret illeti a programot abból a szempontból, hogy több millió új állást teremthet, valamint a lehetőséget, hogy az újonnan megjelenő energiai iparágak új vállalkozásoknak adhatnak teret. (ezt egyébként Európában az EGP, azaz az EP Zöld Pártja Green New Deal-ként propagálja, és gyűjt támogató aláírásokat, hogy az EP és minél több európai kormány törvénybe foglalja, igaz itt még túl erősek a lobbiérdekek...) A képviselőházban a republikánusok által is megszavazott törvényt szinte minden civil szervezet támogatja, bár vannak, akik panaszkodnak a törvény által generált költségek miatt, amik szerintük akár energiaválsághoz is vezethetnek. Sokan azt is megemlítették, hogy az új energiatörvény bevezetése nem hozza meg a várt ökológiai hatást anélkül, hogy Kína (és Oroszország) hasonló lépéseket hozna meg. Jelenleg úgy tudjuk, Kínában van ilyen kezdeményezés, Oroszországban, Dél-Amerikában nincs.

 

Obama üzenete a szenátorokhoz és az amerikai néphez:

"Now my call to every Senator, as well as to every American, is this: We cannot be afraid of the future. And we must not be prisoners of the past. Don’t believe the misinformation out there that suggests there is somehow a contradiction between investing in clean energy and economic growth. It’s just not true." 

27 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://feherhazkommentelok.blog.hu/api/trackback/id/tr451232383

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Feherhazkommentelok 2011.01.10. 06:54:43

[...] something about feherhazkommentelok[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

clownfish 2009.07.08. 11:24:03

az én népszerűségi listámon ezzel a döntéssel ténylegesen kiérdemli az Obama-kormányzat az első helyen. Ha pedig zöld gazdasági verseny generálásával akarja a gazdasági vezető szerepét bebetonozni az USA, azt se bánom. ezt az utat kellene nekünk, magyaroknak is járnunk minél hamarabb...

MakkosMaria 2009.07.09. 17:35:02

Valoban, nagy lepes a jo iranyba; de mint mindennel, az ordog a reszletekben bujik el. Tobb kerdes kozul szereny kis agyamban ez a ketto maradt meg eleg erosen:
- miert kellett ingyen 'odaadni' a kvotakat a jelenlegi legnagyobb szennyezoknek? Ezzel a bevetel a tervezett idoszakra 1 trillio (!) dollarrol 300 milliardra esett. Valakik nagyon jol jarnak itt...
- Nagyon konnyen kijatszathatonak tunik a valodi kibocsatas-csokkenes ellenorzese, plane, hogy a kvota-csere piacon az egesz vilagon barhol megtorteno csokkenessel lehet kereskedni. Hogy ez mennyire lesz atlathato, majd kiderul (nem vagyok tul optimista.) Felek, hogy a valodi kibocsatas-csokkenes jelentosen kisebb lesz papiron dokumentaltnal.

clownfish 2009.07.09. 22:58:58

elvileg az eredeti tervben volt 14%, majd azt a környezetvédelmi bizottság nyomására emelték 17%-ra. az ellenőrzéséről valóban nem esik szó.
kvóta csere alkalmazható a törvény szabályzása mellett? ezt sajna nem olvastam.
lehet teljesen jó megoldást találni? korrupció mindig lesz...

Link Elek 2009.07.10. 06:15:10

a legjobb otlet amit hallottam az a carbon tax swap volt.
vagyis ugy vezetni be a szen adot, hogy a bejott penzt rogton visszaadni mondjuk income tax csokkeneskent az usereknek.
de valamiert egyetlen politikus sem emlegeti

clownfish 2009.07.11. 12:16:14

újabb ufo-jelenség? inkább arra hasonlít :D
egyébként a látható ültetvény részlet sírásra fakaszt... mint magyar embert.

BF79 2009.07.12. 18:23:25

Új poszt! Új poszt! :)
Csak azért reagálok most, mert Camp Davidben voltam a héten - vagyis nyaraltam :)

Obama ügyesen gyakorol nyomást a Szenátusra, hátulról támadja őket a választókon át, direkt megszólítja őket, és persze megint elővette a bipartisanship-et, ha a repek húzzák az időt, akkor megint úgy fog lejönni, hogy önzők, és a nagy energiacégeket védik.

Szerintem is jó és az eddigieknél lényegesen nagyobb lépés a törvény. Pár aggodalmam van, az egyik amit Mária is megfogalmazott, de a hatásokat úgyis csak évek múlva látjuk. A másik, hogy a hozzáállás, amit Obama explicite ki is mond, hogy az állam durva belenyúlásával akarnak egy ágazatot nyereségessé tenni. Nem az állami, törvényi beavatkozással van a bajom, sőt annak nagyságával sem (sőt Demokrata vezetés alatt ez szinte természetes), muszáj valamit tenni, és más nem fog. Az a probléma, hogy keverik és rosszul értelmezik az állam szerepét az ügyben. Az ilyesmi ritkán sül el jól. Még egy apróság: Obama sokadszorra említi a folyamatosan növekvő import olajfüggőséget, de ez enyhe csúsztatás. 2006 óta csökken, tehát már Bush-ék is próbálkoztak, de az persze nagyon kevés volt.

Ezektől eltekintve összességében jónak tűnik a csomag, valószínű, hogy át fog menni a Szenátuson, és jóval több előnyt fog hozni, mint amennyi bajt kavar. Ezt legkorábban az első ciklus vége felé fogjuk valamelyest átlátni. Plusz arra leszek még kíváncsi, hogy mi váltja fel Kiotót és abban Obamáék mennyire fognak kardoskodni (a példamutatás már kevés).

clownfish 2009.07.12. 18:58:05

na menj már! :)
legközelebb hova mész? Balmoral? vagy Putyin atyuska valamelyik dácsájába? :D

egyébként bátorítanék mindenkit a posztírásra, igaz, jó ideje csak öten maradtunk az érdeklődő magyarság részéről itt, akik aktívkodnak, de még vannak területek, amikről érdemes lenne írni, eszmecserélni.
ilyen a formálódó eü-reform, afganisztán/pakisztán/irak, amerikai-orosz kapcsolatok. etc.

Link Elek 2009.07.13. 02:35:47

nekem is tetszik, hogy obama nem abszolutista uralkodokent vezeti a vilagot:)
ez a bottom-up megkozelites, amit annyit hangoztatott a kampanyban igazan hatekony. nem engedi, hogy a torvenyhozok barmilyen lobbista igenyt kielegitsenek, csak azokat, amik nem sertik az orszag kozep/hosszutavu igenyeit. nyilvan a lobbistak, mint csoport kikerulhetetlenek. a szakertoi munka jo reszet ok fizetik, persze csak azt mutatjak meg kifele, ami az ugyfeleiknek az erdeke.

egyebkent a stimulus eleve arra lettt tervezve, hogy a beindulo gazdasagnak iranyt szabjon. a kinai stimulus egyreszt 585millird$, masreszt 15%-a a kinai GDP-nek, mar gozerovel koltodik. es kina mar nagyon kifele megy a valsagbol. ott arra hasznaltak, hogy megprobaljak atalitani a gazdasagukat export vezereltrol belso fogyasztas vezereltre.
europa az egyetlen "nagyhatalom" aki balfaszkodik. megisszuk meg ennek a levet. nemkicsit.

Link Elek 2009.07.13. 04:11:47

The Five Pillars of Obama's Foreign Policy
www.time.com/time/nation/article/0,8599,1910057,00.html
kigyujtom, hogy oruljetek :)

Biography matters
During the campaign, Obama told American voters that his election, as the first black president of goatherd ancestry and foreign upbringing, could itself change geopolitical dynamics.
...
His message was hard to miss: If I can do it, so can you. It was a message targeted directly at the people of the world, not their governments.

If it's good for the South Side, it's good for the world
Nothing has been so central to the president's foreign policy approach than the theoretical lessons he learned as a community organizer in Chicago: listen to different views, understand the various motivations, and then focus on the commonalities, not the differences.
...

Pragmatism should often trump idealism
Compared with the relatively Panglossian vision of George W. Bush, who sought to remake whole parts of the world under the banner of American moral authority, Obama brings a more conservative, cynical view to the question of when nations should act on idealistic impulses.
...

America is one of many nations
The United States continues to boast the largest, most powerful military in the world, and a Gross Domestic Product nearly twice as large as the next biggest national economy, China. But Obama has made a point, stop after stop, of noting that America's fate is tied to the fate of developing nations.
...

Young people matter
As president, Obama has adopted the mantle of chief youth inspirer. At almost every stop, Obama makes an appeal to young people, often addressing them directly through television cameras. "You get to decide what comes next. You get to choose where change will take us," he said in Moscow. "In places like Ghana, young people make up over half of the population," Obama said on his African stop. "The world will be what you make of it." The same refrain was repeated in Cairo, and is a feature of his rhetoric elsewhere. As politics, addressing the youth is a well-worn trope. But for Obama it points to a bigger hope: that the change he speaks about will ultimately be generational, and therefore more lasting.

Link Elek 2009.07.14. 09:08:56

It's the Economy...

By Mark Blumenthal

My National Journal column this week focuses on the recent modest downturn in President Obama's job approval rating and its apparent underpinning: the poor economy and, in particular, an increase in bad economic news over the last 10 weeks.
www.pollster.com/blogs/its_the_economy.php

MakkosMaria 2009.07.15. 19:36:04

'Europa kapitulalt'...:
www.es.hu/?view=doc;23342
BF, van kedved megboxolni ezt az ujabb Seres-Tallian 'gyongyszemet' is? :-)

clownfish 2009.07.15. 23:02:09

@Link Elek: szerintem ez még nem olyan vészes. ha a szenátuson is átmegy az energy bill, akkor talán visszaugrik. vagyis elég biztos vagyok benne. az meg majd elválik, hogy az amerikaiaknak mennyire tetszik az oroszokkal való bánásmód.

clownfish 2009.07.16. 11:24:04

@Link Elek: most őszintén... Obamának szerintetek van hawaii-i szül.any.kiv.-a? mert még ha nem is lenne, hamisítani olyan könnyű! :D

BF79 2009.07.16. 16:04:46

Akár hamisított, akár nem, itt van:

209.85.129.132/search?q=cache:e8a9IzE5fSsJ:fightthesmears.com/articles/5/birthcertificate+fight+the+smears&cd=2&hl=hu&ct=clnk&gl=hu

Ez már egy ötször lejátszott történet.

Más. Mindig is imádtam Meghan McCain-t, emlékeztek, most is jó fej volt:

www.huffingtonpost.com/2009/07/15/meghan-mccain-joe-the-plu_n_234162.html

"Unprompted, McCain rails against the man her father's presidential campaign touted as an American everyman and made a showpiece in the weeks before the election. "Joe the Plumber -- you can quote me -- is a dumbass. He should stick to plumbing."

Kicsit sajnálom az apját, hogy annak idején nem volt annyira észnél mint a lánya.

De most már foglalkozzunk építő jellegű dolgokkal is :), healthcare pl.

Link Elek 2009.07.17. 15:26:17

a politico nekiallt leszamolni a DC bennfentesekkel/power brokerekkel
nehany hete a WaPo 25e$-os salon-jai, most meg ez:
How Washington really works: American Conservative Union demands over $2M to endorse FedEx in legislative dispute (and place column in The Hill), then sides with UPS
www.politico.com/playbook/0709/playbook742.html

Link Elek 2009.07.17. 17:56:07

Simultaneous chess offers a useful metaphor for Barack Obama’s approach to foreign policy. The US president might have chosen to take a cautious, sequential approach to the lengthy list of global challenges: Iraq first; then Afghanistan, Pakistan and al-Qaeda; Iran next; climate change, Russia and nuclear proliferation some way down the track; the Israeli-Palestinian conflict towards the end of his term.
www.ft.com/cms/s/0/a6cd0ad8-7233-11de-ba94-00144feabdc0.html

MakkosMaria 2009.07.17. 17:58:35

Az elszant Politico (es Mike Allen Playbook) olvasoknak magarol a Politico-rol, talan talaltok benne ujdonsagot is:
www.vanityfair.com/politics/features/2009/08/wolff200908

BF79 2009.07.20. 14:59:10

Mária, ne haragudj, csak most látom a 15.-i kommentedet, egyelőre nem foglalkozom vele, majd máskor elszakad megint a cérna ;)

MakkosMaria 2009.07.20. 17:47:16

@BF79: Ok, ez nem -annyira- fortelemes mint az elozo cikkuk volt

MakkosMaria 2009.07.20. 17:48:04

@clownfish: biztos a Hamptons-ban nyaral :-)

clownfish 2009.07.20. 20:50:39

nem kizárt, de most már jöjjön vissza. :P
amúgy küldhetnék körlevelet a törzs-fehér házasoknak. vagy maradjunk a romantikus ötösünknél? :D néha már-már hiányolom koppány fanyar humorát pl.
süti beállítások módosítása