HTML

Fehér Ház Kommentelők

Ide az Index méltán népszerű Fehér Ház blog-jának az állandó kommentelői írnak bejegyzéseket, akár a fenti blog kapcsán, akár bármely Egyesült Államok politikai életét érintő témakörben. Ha a rendszeres kommentelők közé tartozol, és szeretnél bejegyzéseket írni, írd be a kommentek közé email címedet, és küldöm a jogosultságot.

Friss topikok

Linkblog

Elnökök Támogatottsága

2009.01.21. 18:42 BF79

Az alábbi ábrán az összes második világháború óta hivatalban lévő elnök támogatottságának grafikonját láthatjuk:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Néhány feltűnő tény:

  • A 11 elnök mindegyike 50% feletti mutatóval lépett hivatalba, de csak 5 volt képes efelett befejezni.
  • Közülük csak három olyan van, aki mindkét ciklusát kitöltötte: Eisenhower, Reagan és Clinton. Ford egy hajszállal zárt 50% felett és egy hajszállal kapott ki Carter-től. Kennedy pedig a merénylet miatt első ciklusát sem tudta kitölteni.
  • Egyetlen olyan elnök van, aki képes volt a támogatottságán javítani az első méréstől az utolsóig, és az éppen az a Clinton, aki az összes elnök közül a legalacsonyabb mutatóval kezdte meg elnökségét.
  • Csak ketten vannak a listán, akik soha nem estek 50% alá, de ebből csak Eisenhower az, aki mindkét ciklusát ki tudta tölteni. Az, aki 50% alá esett, az benézett 40% alá is, az egyetlen kakukktojás ismét Clinton.
  • Johnson, tehát 1963 óta egyetlen elnök sem volt képes 70% feletti mutatóval kezdeni, de ha csak a megválasztott elnököket nézzük, akkor 1960, tehát Kennedy óta, erre a bravúrra csak ő és Eisenhower voltak képesek. Ez különösen érdekes annak tekintetében, hogy erre most Obama-nak is jó esélye van.
  • Csak a három "háborús elnök" (ha Vietnam-ot nem vesszük figyelembe) volt képes 80% fölé menni, de mindhárman (Truman, idősebb és ifjabb Bush) csak hetek erejéig, és utána mindhárman 40% alá, sőt ketten 30% alá estek, ezt csak a lemondani kényszerülő Nixon szenvedte el. Ez utóbbiak (Truman és ifjabb Bush) ott is maradtak 30% környékén. Ha Vietnam miatt Johnson-t is bevesszük a képbe, akkor pláne elmondhatjuk, hogy támogatottság szempontjából csak nagyon rüvid ideig lehet kifizetődő idegen országokat megtámadni.
  • Clinton kivételével egyetlenegy elnök sincs, aki a csúcsponthoz képest ne veszített volna 20%-ot. Csak Reagan és Ford volt képes arra, hogy ennek a veszteségnek legalább a felét visszanyerje.
  • Általános "szabálynak" tűnik, hogy minél magasabban kezd egy elnök vagy kerül a ciklusa első két évében, annál nagyobbat esik a végére. Ez történt Truman-nal, Johnson-nal, Carter-el, és a két Bush-al, és valamelyest Nixon-nal is. Aki viszont mérsékelten kezd és soha nem is kerül "túl magasra", az jól tartja magát, esetleg javít is, és utólag sikeres elnökként könyvelik el, erre példa Reagan vagy Clinton. (a legalább egy ciklust kitöltők közül Eisenhower a kivétel). A magyarázat egyszerű: minél magasabbak a várakozások egy hivatalba lépő elnök kapcsán vagy valamikor az első 1-2 évben, annál biztosabb, hogy ezeknek nem tud megfelelni, ezért később a csalódás drasztikusan leolvsztja a támogatottságát. Ha viszont eleve visszafogottak a várakozások, akkor jobb esély van arra, hogy legalább ezeknek nagyjából meg tud felelni. Ki merem jelenteni, hogy a választók többségének a lelkében eleve kódolva van a későbbi csalódás.

Ezek, Obama eddigi tervei és a körülmények alapján a következőt tippelem: Eisenhower óta nem látott különbség lesz a távozó és a hivatalba lépő elnök támogatottság különbségében. Obama 70-75% között kezd, ami fokozatosan csökken. Innen, attól függően, hogy miként kezeli a válságot, két út áll előtte: Johnson-hoz, főleg Carter-hez hasonló, vagy Reagan-hez hasonló. Elképesztő bravúr lenne, ha nem esne be soha 50% alá, és nagyon valószínűtlen, hogy nem fogja megjárni a 40% alatti zónát. A történelmi adatok alapján sajnos a Carter-féle forgatókönyvre van nagyobb esély. Még ha képes lesz lemásolni Reagan, netán Eisenhower grafikonjának mintáját nagyjából, akkor is rendkívül valószínűtlen, hogy 60% felett végez.

43 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://feherhazkommentelok.blog.hu/api/trackback/id/tr31894043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

clownfish 2009.01.21. 19:03:31

Eisenhower, Kennedy, Clinton, a legjobbak...

odamondok 2009.01.21. 19:56:43

Én Nixonra és Clintonra voksolnék.

clownfish 2009.01.21. 23:27:48

Dickre??? :D explanation pls!

Amúgy a fehér házon elcsesződött a kommentfelület, úgyhogy oda nem is tudunk egy ideig írni... :(

amúgy már szomszédok vagyunk, odamondok? :D

odamondok 2009.01.21. 23:36:05

Még nem... A Nixon-vita igen hosszan folyt a Fehér Ház blogon, sztem megtalálod. (kb 1-2 hónapja talán) Ott kivételesen Callieval értettem egyet, nem is értem, miért nem írtam fel percre pontosan az időpontot=D

Link Elek 2009.01.22. 07:52:44

szerintem nem elcseszodott, hanem akiraly kitiltott mindenkit.

odamondok 2009.01.22. 12:16:39

vagy egyszerűen befejezte a blogot?

is 2009.01.22. 12:27:30

@odamondok: délelőtt 11-kor, mindenféle értesítés nélkül? én server hibát kaptam, és szerintem a blogmotor zárta le a kommentelést.

én azért az elemzésben máshová tettem volna a hangsúlyokat:
- csak háborús elnök ért el 75% felett, de ebből az a meglepő következik, hogy Obama háború nélkül/ellenzésével van ott. erre még nem volt példa.
- ezen túl a népszerűség erőteljes korrelációban van az azévi GDP növekedéssel (csak mint Mo-n). Clintonnak azért ment jól 94 után, mert a gazdaságnak jól ment. 91-ben viszont válság volt, id. Bush bele is bukott. Obama megint a válság kellős közepén népszerű, ide Rooseveltet kellett volna hozni 1933-ból, csak az ő példája lehetne használható, más nem volt ilyen helyzetben.
- a Carter-i példától én is félek, de nem emiatt a táblázat miatt, hanem a habitus, tapasztalat, világszemlélet, menedzseri képességek, stb. párhuzama miatt.
- Kennedynél pedig megint az van, hogy gazdaságilag éppen jól ment az országnak (ennek ellenére esett), és csak a kubai válságban nőtt vissza átmenetileg. Ha nem ment volna jól, lehet, hogy Carter alá is benéz.
- és még annyit, hogy a bulvárosodás, és a real-time média korában nagyobbak is a kilengések. ha nem is negatív, de zavaros képet kapsz mindenkiről, mert azonnal és közvetlenül a képedbe kapod az utolsó fél mozdulatát is az elnöknek (lásd Bush 9/11-es reagálása a mesekönyvvel. ki tudja, Kennedy nem csinált-e hasonlót, csak nem volt annyira bekamerázva.). vegyük pl. az Obama-esküt. 50 éve mindenki jót röhögött volna rajta, most meg máris jött a zavaros kép, és újra kellett mondani, pedig szerintem ez a röhej, de ennyire félnek a sajtótól, meg a félremagyarázástól.

sesq 2009.01.22. 14:27:02

hello mindenki... az indexen jol elszallt a comment engine vagy mi.

'akiraly kitiltott mindenkit'
lol amikor maria is ellene fordult, az kilotte nala a bizotsitekot...

addig is jo cikk joe kleintol

Obama Promises New Destiny, Work Begins Today

Toward the end of the campaign, Michelle Obama asked me if I was going to write a novel about them like Primary Colors, my satiric account of the 1992 presidential race. I was at a loss for words, in part because the thought hadn't even vaguely crossed my mind. "He can't write a novel about us," Barack Obama reassured his wife. "We're too boring."

Link Elek 2009.01.22. 14:55:40

akiraly afganisztanis 3. cikke jo, de a vegkovetkeztetese pontosan ellentetes azzal ami a cikk tobbi reszebol logikusan kovetkezik.
a taliban az amerikaiak erkezese elott erosebb volt, mint az osszes tobbi hadur egyuttveve. most az utobbi nehany evben ujra eloretornek, es erosebbek, mint a hadurak+amerikaiek egyuttveve.
ebbol az kovetkezik, ha az amerikaiak kivonulnak,e s a hadurak egymas ellen fordulnak, akkor a taliban teljesen uralma ala hajtja az orszagot.
a masik, hogy az anarchia mindig a szelsosegeseknek/nyugatelleneseknek/bunozoknak kedvez, SOHA nem a mersekelteknek/nyugat baratoknak.
vagyis ha amerika kivonul, akkor az esemenyek nem amerika szamara kedvezo iranyba mozdulnak el, hanem pont ellentetesen.

egyebkent erdekes lenne eljatszani a gondolattal mi tortent volna Mo-n, ha 88-ban az USA lerohanja az orszagot es boszen nekiall nalunk demokraciat epiteni. mondjuk kinevezve miniszterelnoknek csurkat/torgyant, vagy valakit a kdnp-bol.

Link Elek 2009.01.22. 15:33:40

nehany osszeskuves elmelet, minden megalapozottsag/forras nelkul:
-Richardson miniszterseget a clintonok akadalyoztak meg bosszubol az "arulasert"
-caroline kennedy szenatorsagaval hasonlo tortenhetett
-cornyn nem veletlenul akadalyozta meg, hogy ugyanaznap legyen miniszter clinton, mint a tobbiek

www.politico.com/blogs/glennthrush/0109/Cornyn_to_donors_Im_a_Clinton_warrior.html

mn0 2009.01.22. 16:06:04

afganisztan akiraly szerint nem nyerheto haboru, ezert mi jobbat csinalhatnank, minthogy visszaadjuk a talibannak. aztan johetnek megint a kozteri kivegzesek meg karlevagasok. pakisztanra nehezebb lesz nyomast gyakorolni, ha nincsenek US csapatok a szomszedban, es a FATA teruleteket maximum a diego garciarol tudnak elerni. igy bin laden es a bandaja gyakorlatilag elerhetetlen lesz.

irakban rengeteget tanultak az amerikaiak. a legfontosabb, hogy nem eleg a populacios kozpontokat iranyitani, hanem falurol falura kell megteremteni a biztonsagot es a normalis elet felteteleit, realis alternativat kinalva a taliban es a tobbi warlordhoz kepest. ez nem lehetetlen munka, es az sem elkepzelhetetlen, hogy a taliban vegul szerepet kaphat egy majdani afgan kormanyban.

akiralynak (es obamanak) igaza van, hogy a helyzet kulcsa pakisztanban van. az ISI, amely nem 100 szazalekosan lojalis a pakisztani kormanyhoz, tovabbra is tamogatja a talibant. nelkuluk nem tudnanak komoly fenyegetest jelenteni. es ehhez komoly diplomaciai erofeszitesekre lesz szukseg, es egy uj pakisztani kormanyra.

amerika elso es legfontosabb feladata, hogy vegre elkapjak omar mollat. a fazon tulelte a szovjeteket es gyozott, tulelte az amerikai tamadast es gyozelemre all. egy igazi legendas hos a talibok szemeben (es osszessegeben egy nagyon impressziv karakter); amig o el, addig a taliban harcolni fog.

BF79 2009.01.22. 16:29:59

Szerintem sem szándékos a komment probléma a FH blog-on. Ha akiraly annyira besértődött volna, akkor kommenteket is törölt volna, és minden vita ellenére nem emlékszem, hogy ő ilyet tett volna (más igen).

- csak háborús elnök ért el 75% felett, de ebből az a meglepő következik, hogy Obama háború nélkül/ellenzésével van ott. erre még nem volt példa.

Az első hivatalban töltött idő alatti approval ratings-t nem tudjuk, erre írtam hogy 70-75% közé várom. Egyébként Kennedy és Ike is volt 75% felett.

- ezen túl a népszerűség erőteljes korrelációban van az azévi GDP növekedéssel (csak mint Mo-n). Clintonnak azért ment jól 94 után, mert a gazdaságnak jól ment. 91-ben viszont válság volt, id. Bush bele is bukott. Obama megint a válság kellős közepén népszerű, ide Rooseveltet kellett volna hozni 1933-ból, csak az ő példája lehetne használható, más nem volt ilyen helyzetben.

Van összefüggés, de az elnöki teljesítmény is visszahat a GDP-re és ezen keresztül a támogatottságra, erre Reagan remek példa. H Bush csúnyán elszúrta még 88-ban a "No more taxes" beszéddel, az kísértette utána. A Roosevelt példával egyetértek, de róla nincs adatom.

- a Carter-i példától én is félek, de nem emiatt a táblázat miatt, hanem a habitus, tapasztalat, világszemlélet, menedzseri képességek, stb. párhuzama miatt.

A tapasztalat terén 80%-ig, a világszemlélet tekintetében 60%-ig, a menedzseri képességek terén 40%-ig értek egyet. Sok a hasonlóság, ez tény.

- Kennedynél pedig megint az van, hogy gazdaságilag éppen jól ment az országnak (ennek ellenére esett), és csak a kubai válságban nőtt vissza átmenetileg. Ha nem ment volna jól, lehet, hogy Carter alá is benéz.

Carter sokkal hamarabb és gyorsabban esett, a 3. év végén jóval alacsonyabban volt mint JFK. Szerintem nagyjából hozta volna Ike formáját.

- és még annyit, hogy a bulvárosodás, és a real-time média korában nagyobbak is a kilengések. ha nem is negatív, de zavaros képet kapsz mindenkiről, mert azonnal és közvetlenül a képedbe kapod az utolsó fél mozdulatát is az elnöknek (lásd Bush 9/11-es reagálása a mesekönyvvel. ki tudja, Kennedy nem csinált-e hasonlót, csak nem volt annyira bekamerázva.). vegyük pl. az Obama-esküt. 50 éve mindenki jót röhögött volna rajta, most meg máris jött a zavaros kép, és újra kellett mondani, pedig szerintem ez a röhej, de ennyire félnek a sajtótól, meg a félremagyarázástól.

Az tény, hogy a 60-as évektől rövid háborús időszakokat tekintve minden elnöknél érezni a megosztottságot. Inkább csak tippek: LBJ alatti polgárjogi mozgalmak, Vietnám után a jobb és a bal eltávolodott egymástól; emellett a TV tényleg jobban rávilágít a hibákra.

BF79 2009.01.22. 16:33:05

"-Richardson miniszterseget a clintonok akadalyoztak meg bosszubol az "arulasert""

Ha így van, akkor azt jó előre eltervezték és akkor HRC posztja repült volna.

-caroline kennedy szenatorsagaval hasonlo tortenhetett

Ezt inkább elhiszem, de nem bosszúból.

Link Elek 2009.01.22. 16:53:01

a talibannal kapcsolatban nekem ugyanaz a velemenyem, mint a hamasz-al kapcsolatban.
alkalmazni kell az eszak-ir megoldast.
vagyis elesen kulonvalasztani a politikai szarnyat a katonaitol.
a politikait elismerni partnak, a katonait meg a politikai segitsegevel leszerelni/megszuntetni.
ezek a szervezetek azert leteznek mert van rajuk igeny. ez az igeny nem tunik el. kell valami aki kiszolgalja, es ez a valami inkabb legyen bekes es fegyvermentes.

Link Elek 2009.01.22. 16:56:14

Network news cameras covering Barack Obama's inauguration ceremony Tuesday captured Hillary Clinton silently moving her lips along with each word of the minute-long presidential oath of office.
www.theonion.com/content/news_briefs/hillary_clinton_mouthing
:)

odamondok 2009.01.22. 17:03:02

a talibannal kapcsolatban nekem ugyanaz a "velemenyem, mint a hamasz-al kapcsolatban.
alkalmazni kell az eszak-ir megoldast.
vagyis elesen kulonvalasztani a politikai szarnyat a katonaitol.
a politikait elismerni partnak, a katonait meg a politikai segitsegevel leszerelni/megszuntetni.
ezek a szervezetek azert leteznek mert van rajuk igeny. ez az igeny nem tunik el. kell valami aki kiszolgalja, es ez a valami inkabb legyen bekes es fegyvermentes."

Ez egy igazán jó hozzászólás volt.

akiraly · http://index.hu 2009.01.22. 17:03:13

Sziasztok!

A kommentelest en szuntettem be a feherhazban, de, BF jo megfigyelo, ha sertodottsegbol tettem volna, akkor moderaltam. Az van, hogy a beiktatassal veget ert egy periodus, ami remek lehetoseget adott egy masik, het eve tarto ciklus lezarasara. Het eve vagyok az index egyszemelyes kulfold-rovata, es egy kicsit beleuntam, atnyergelek a belpolitikara - komoly terveim vannak, de meg csak most kezdek el dolgozni rajtuk, ugy ket honapon belul mar remelem lathato lesz. Emiatt viszont pillanatnyilag meg nem ismert a blog jovoje, es ugy gondoltam, hogy amig ki nem talaljuk, lezarom a blogot. Azert mertem ezt megtenni, mert lattam, hogy a kialakult kommentezo kozosseg megalkotta peldaul ezt a blogot. De nem vagyok fafeju, ha ragaszkodtok hozza, ujrainditom ott is a kommentfeluletet - ha a blog feltamad, ez igyis, ugyis megtortenne.

amugy pedig, minden vitank ellenere az, hogy ilyen kommentezo kozosseg alakult ki a blogban nagy buszkesegem. Sosem vartam, hogy egyetertsetek velem, es teny, hogy vagytok paran, akikkel egyaltalan nem tudok szot erteni, remelem nem erzi senki ugy, hogy korlatoztam velemenye kifejteseben.

izgalmas 14 honap volt ez, orultem a szerencsenek.

sziasztok,
a

mn0 2009.01.22. 17:28:43

koszonjuk es sok sikert a belpolitizalashoz. sajnalom, hogy neha irritaltak kommentarjaim, es azt is, hogy szandekommal ellentetben nem voltak mindig epito jelleguek.

esetleg kitehetnel meg utoljara egy linket ehhez a bloghoz, szolidaritasbol.

Link Elek 2009.01.22. 17:29:17

bf
adnal nekem is postolasi jogot?
~2-3 naponta irnek egy-egy angol hirosszefoglalot.
tul sok magyar szoveget ne varjatok benne:)

mn0 2009.01.22. 17:50:24

Only Makes You Stronger by Walter Russell Mead
Why the recession revived America.
www.tnr.com/politics/story.html?id=571cbbb9-2887-4d81-8542-92e83915f5f8

Carefully Radical by E.J. Dionne, Jr.
Signs that Obama will confuse dogmatists on both sides.
www.tnr.com/politics/story.html?id=52f71cda-0d4f-46b9-a646-f9d1cc68a2c7

clownfish 2009.01.22. 18:10:58

Belpol? Végre lesz egy normális konzervatívunk...
BF nevében is minden kedves bloggertársnak mondom, hogy aki ide kommentelhet, az postot is publikálhat naponta egyszer. Nyugodtan kreatívkodjatok!

Link Elek 2009.01.22. 18:22:24


GALLUP is out this weekend with President Obama’s first job-approval rating. From Gallup.com: “The percentages approving of newly inaugurated presidents have ranged from a low of 51 percent for Ronald Reagan in 1981 and the elder George Bush in 1989 to a high of 72 percent for John Kennedy in 1961. The average across the last eight elected presidents is 60 percent. … One thing to watch will be Obama's initial disapproval rating. New presidents' disapproval ratings have historically been in the low single digits, but the last two presidents have each had initial disapproval ratings of 20 percent or higher.” New presidents often have high NO OPINION numbers, something that won’t be the case with 44.

HEADLINE IN USA TODAY: “Poll: Country’s optimism swells as Obama takes oath.”
www.politico.com/playbook/0109/playbook563.html

Link Elek 2009.01.22. 18:35:13

California: Obama Approval Rating at 77% on Day #1.
www.surveyusa.com/index.php/2009/01/22/california-obama-approval-rating-at-77-on-day-1/

As political pundits put their spin on the Bush legacy and begin their analysis of the Obama Presidency, we wanted to take a quick moment to debunk two myths: first, that Bush's Presidency was largely viewed as an unfavorable one by the electorate and second, that Bush presided over an abnormally long period of voter dissatisfaction with the direction of the country. Neither is true and here is why.
www.pollster.com/blogs/bush_a_tale_of_two_presidencie.php

mn0 2009.01.22. 19:33:55

Gore to Testify Before Kerry's Foreign Relations Committee

Senate Foreign Relations Committee Chairman John Kerry (D-MA) just announced that Al Gore will be testifying before his panel next Wednesday on the need for carbon emissions regulation.

"America must act decisively in order for the nations of the world to reach agreement on a climate change treaty at the December 2009 meeting of the United Nations Framework Convention on Climate Change in Copenhagen, Denmark...," Kerry said in a statement on the hearing.

tpmdc.talkingpointsmemo.com/2009/01/gore-to-testify-before-kerrys-foreign-relations-committee.php

clownfish 2009.01.22. 19:53:23

A magyar konzervatív ifjúság véleménye Obama beiktatásáról. Nagyon próbáltam, de nem sikerült nem kommentálnom. :D Szerintem "érdekes". :P

konzervatorium.blog.hu/2009/01/20/obamat_nem_lottek_le#more891758

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2009.01.22. 20:09:47

@akiraly: én csak annyit szerettem volna mondani, hogy nem kellett volna átvenni az mti hülyeségét a fejből mondott 15 perces beszédről csak azért, mert ők még nem láttak átlátszó súgógépet életükben.

BF79 2009.01.22. 20:39:15

Link Elek: persze, írj ide vagy a bf79@citromail.hu-ra egy email címet, oda tudok meghívót küldeni. Másnak is, aki már kommentel egy ideje.

BF79 2009.01.22. 20:44:20

akiraly:

"Het eve vagyok az index egyszemelyes kulfold-rovata, es egy kicsit beleuntam, atnyergelek a belpolitikara - komoly terveim vannak, de meg csak most kezdek el dolgozni rajtuk, ugy ket honapon belul mar remelem lathato lesz."

Te tudod, ehhez legalább háromszor olyan jó idegek kellenek, mint a külpolhoz, kitartást kívánok.

"amugy pedig, minden vitank ellenere az, hogy ilyen kommentezo kozosseg alakult ki a blogban nagy buszkesegem. Sosem vartam, hogy egyetertsetek velem, es teny, hogy vagytok paran, akikkel egyaltalan nem tudok szot erteni, remelem nem erzi senki ugy, hogy korlatoztam velemenye kifejteseben."

Én azok közé tartoztam, akik rendszeresen kritizálták a bejegyzéseket, de így is úgy gondolom, hogy a FH Blog itthon toronymagasan a legjobb forrás volt, és nemzetközi viszonylatban is nagyon jó volt. Ez mindenképpen főként a te érdemed, és csak azután jön ivand vagy F.Balazs, akik szintén érdekes bejegyzéseket írtak.

akiraly · http://index.hu 2009.01.22. 20:56:01

@mindenki: elkezdtem irni a posztot, hogy szunetel a kommentezes, amde van a feherhazkommentelok, de aztan rajottem, h hulyeseg. visszaallitottam a kommentezest - ugyan kit zavar, ha ott cseveresztek :)

elmeletileg mar ujra mukodik, gondolom orak kerdese es akar ott is folytathatjatok ujra. Azert igyekszem neha az atmeneti idoszakban is berakni dolgokat, ha nagyon kikivankozik belolem a republikanus nezopont ;)

BF79 2009.01.22. 20:58:22

Approval vs. Favorable rating, általában együttmozog, de nem ugyanaz:

www.gallup.com/poll/14797/Presidential-Approval-vs-Favorability-Ratings.aspx

A "kedveltség" (vagy hívhatjuk "népszerűségnek" is), és a munka "elfogadottsága" között általában az az összefüggés, hogy az előbbi általában halványan felmülmúlja az utóbbit. A kivétel ismét csak Clinton, aki a Lewinsky botrány miatt 50% alatti népszerűséggel vonult nyugdíjba, de mint fent is látható, a többség a munkáját pozitívan ítélte meg, még ha nem is zárta a szívébe Bill-t.

mn0 2009.01.22. 22:09:55

mar egy ideje mukodik, de meg senki nem igazan linkelt a foreign policy magazin (akiraly 'butuska balos fiataljai') uj blogjaira:

# Daniel Drezner
# Marc Lynch
# Tom Ricks
# David Rothkopf
# Stephen Walt
# Passport
# The Cable
# Madam Secretary
# Shadow Govt.
# The Argument
# The Call

www.foreignpolicy.com/

mn0 2009.01.22. 22:39:48

Mohammed Essam Derbala, one of the leaders of the Egyptian al-Gama'a al-Islamiya, today called on Osama bin Laden and al-Qaeda to declare a unilateral four month ceasefire [hudna] with the United States to test Barack Obama's pledges to establish a new relationship with the Islamic world and to close Guantanamo.

lynch.foreignpolicy.com/posts/2009/01/22/unilateral_al_qaeda_ceasefire_with_the_us

Link Elek 2009.01.23. 23:15:37

Two years before Barack Obama was elected President, Emanuel jokingly noted as much in a speech at Washington's annual white-tie Gridiron Club dinner: "Senator Obama and I don't just share a home state. We also share exotic names that were given to us by our fathers--Barack, which in Swahili means 'blessed,' and Rahm, which, roughly translated from Hebrew, means 'go screw yourself.'"
www.time.com/time/magazine/article/0,9171,1873120,00.html?xid=rss-mostpopular

Link Elek 2009.01.24. 21:57:10

The Gallup Poll on Saturday released the first job-approval rating for President Obama, based on interviews during his first three full days in office: 68 percent.

www.politico.com/news/stories/0109/17902.html
The new job-approval figure puts him at the upper end of opening poll numbers for presidents, but doesn’t set a record.

Gallup’s initial job approval ratings were President John F. Kennedy, 72 percent; Dwight Eisenhower, 68 percent; Jimmy Carter, 66 percent; Richard Nixon, 59 percent; George W. Bush, 57 percent; and Ronald Regan and George H.W. Bush, 51 percent.

BF79 2009.01.26. 20:05:43

70 és 75 közé vártam, érezhető mérséklődés van azért, de tényleg a trend lesz érdekes. Egyelőre Carter-i út van, reméljük nem végig.

flimo13 2009.01.27. 03:45:05

Valamelyik pollban olvastam, hogy két évig nem várnak javulást a gazdasági helyzetet tekintve. Úgy tűnik, nem csak nagy reményeket, de türelmet is kap.
süti beállítások módosítása