HTML

Fehér Ház Kommentelők

Ide az Index méltán népszerű Fehér Ház blog-jának az állandó kommentelői írnak bejegyzéseket, akár a fenti blog kapcsán, akár bármely Egyesült Államok politikai életét érintő témakörben. Ha a rendszeres kommentelők közé tartozol, és szeretnél bejegyzéseket írni, írd be a kommentek közé email címedet, és küldöm a jogosultságot.

Friss topikok

Linkblog

Filmek

2009.02.25. 00:26 BF79

Három filmet is láttam mostanában, ami az Amerikai Elnökökkel, vagy az elnökválasztással foglalkozik, hol komoly, hol kevésbé szigorú megközelítésben.

Csalódást keltett: W.

Oliver Stone az egyik kedvenc rendezőm, de 9 éve nem tett le semmi igazán eredetit az asztalra. Most, a nemrég leköszönt, George W. Bush portéját felvázoló filmjén is érződik az izzadságszag. A cél, hogy az apja árnyékában vergődő Bush-t minél őszintébben ábrázolja. De az életút túl hosszú és túl lapos (Az Utam a Fehér Házba c. könyvön is elaludtam), az elnöki időszak eseményei pedig túl frissek ahhoz, hogy feldolgozható legyen W. jelleme. Ráadásul a főszereplő, Josh Brolin elég jól megfogja a figurát, de a többiek inkább emlékeztetnek egy Saturday Night Live paródiára, mint a valós karakterekre. Különösen Dreyfus Cheney alakítása tévedt el.

3/10 

Elmegy: Swing Vote

A kissé bugyuta történet szerint egy utolsó New Mexicobeli kisváros egyik semmirekellő alakjának újra le kell adnia a szavazatát, ám mivel ez az állam dönti el, hogy melyik jelölt lendül túl a 270 elektori szavazaton és láss csodát, itt éppen szavazategyenlőség áll fent, ezért a Kevin Costner játszotta politikailag tökéletesen tájékozatlan, független szavazó dönti el, hogy ki lesz az Egyesült Államok elnöke. A filmet két dolog menti meg attól, hogy rettenetes legyen: egyrészt az egész aranyosan ábrázolt apa-lánya kapcsolat (de a blog szempontjából ez nem érdekel minket), és a kifejezetten a Costner játszotta karakter részére leforgatott durva flip-flop reklámfilmek, amik több mint viccesek. Alant az egyik, de SPOILER WARNING, csak az nézze meg, aki a filmet nem fogja.

5/10  

Jobb mint vártam: Frost/Nixon

Nixon-ról sokat vitatkoztunk a Fehér Ház blog-ban, de abban egyetértettünk, hogy jogosan kényszerült lemondani és 1974 után semmi keresnivalója nem volt a politika színpadán. De sokan úgy gondolták, hogy Ford pardon-ja elvette a lehetőséget a történelem során egyetlen lemondott amerikai elnök bűne feletti igazságszolgáltatása felől. Ezért, amikor egy angol showman, David Frost komoly pénzért interjút készített vele, a többség azt várta, hogy végre beismeri bűneit a volt elnök ország világ előtt. Ám ő titokban a visszatérést szerette volna előkészíteni ezzel az interjúval. Ha sikerül neki, akkor Frost mondhat búcsút a karrierjének. Minden készen áll egy nagyszerű intellektuális csatához, amit a remek rendezés, és a Nixon-t alakító Langella brilliáns alakítása tesz szinte teljesen hibátlanná.

9/10 

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://feherhazkommentelok.blog.hu/api/trackback/id/tr60964283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

clownfish 2009.02.25. 09:30:05

hehe, a w. az télleg tucatfilm, de a nixonos viszont poén, főleg, hogy a riporter a királynőből tony blair, nixon meg inkább hasonlít jimmy carterre vagy reaganre... mondjuk nem emiatt nem nézném meg. ;)

BF79 2009.02.25. 12:44:54

Ennek ellenére mindkét színész telitalálat. Főleg Langella, aki teljesen elfedtette velem a film alatt, hogy nem igazán hasonlít Nixonra. A Sean Penn-es filmet (Milk) nem láttam, de így is alig hittem el, hogy nem Langella kapta az Oscar-t.

sesq 2009.02.26. 16:32:21

sajnos egyiket sem lattam meg - nem nagyon jarok mostanaban moziba - de a nixon/frostrol eddig eleg vegyes velemenyeket hallottam. nem akartam megnezni, hogy elkeruljem a csalodast, de lehet, hogy kiveszem (letoltom...) dvd-n.

langella nem igazan volt oscar-kozelben (jeloltek egyaltalan?), az egesz arrol szolt, hogy penn vagy mickey rourke kapja-e.

van meg egyaltalan, aki nezi az oscar-atadast?

BF79 2009.02.26. 17:02:45

Őőő, hát én :)

Langellát jelölték, Rourke mögött őt mondták még esélyesnek, valamivel kevesebben Penn-t.

clownfish 2009.02.26. 17:04:33

se sean pennt, se mickey rourke-ot nem csipázom... én nem néztem, de voltak osztálytársaim, akik egy órát aludtak miatta, valahogy úgy, mint én nov. 4-én, de az nagyobb élmény volt. :P

sesq 2009.02.27. 18:11:50

Frost/Nixon: A Dishonorable Distortion of History

It doesn't matter that Frost/Nixon moves some scenes around (though it's not always clear why), and engages in some invention. But such a gross misrepresentation of such important events -- roughly seventy percent of the population is too young to have been aware of Watergate -- about a figure over whom there is still serious debate, in the name of entertainment and profits, to my mind, crosses the line of dramatic integrity and is dishonorable.

www.huffingtonpost.com/elizabeth-drew/ifrostnixoni-a-dishonorab_b_150948.html

Beyonder 2009.02.28. 10:42:22

off - egy kis segítség: ha a szerkesztésnél bementek a "forráskód" módba és oda beírjátok a megfelelő helyre ezt: akkor a poszt többi része csak a tovább után jelenik meg

clownfish 2009.02.28. 11:10:52

no, csak a kettőspont utáni részt nem látom... :P

BF79 2009.03.02. 11:38:33

Beyonder, kösz, sikerült az új bejegyzésnél. Én sem láttam a kettőspont után semmit, de itt mindenki megtalálja a leírást, baromi egyszerű:

segitseg.blog.hu/2007/01/02/hogyan_helyezhetsz_el_bovebben_linket

MakkosMaria 2009.03.02. 18:52:41

Haho,
nemreg neztem meg a W-t. Meg BF-nel is lesujtobb velemenyem van rola, 1/10. Es a teljes 1-et Josh Brolinnak itelem :-)
Ennyi sablont, sztereotipiat, 'five o'clock news'-bol es 'late-night show'-kbol osszevalogatott klise-sorozatot ritkan latni.
Most mar csak arra nem emlekszem, hogy a Platoon ota csinalt egyaltan Oliver Stone jo filmet?

BF79 2009.03.03. 18:04:52

Hogyne.

Wall Street
Any Given Sunday
JFK
Született Július 4.-én

A Nixon film sem volt rossz.

MakkosMaria 2009.03.04. 18:23:36

JFK-re emlekszem, memoriam (ami egyre tobbet kihagy...) alapjan olyan 6/10 volt; A tobbi csak kodosen dereng, de nem hiszem, hogy ujra fogom nezni oket, hacsak Stone-rehabilitaciora nem kenyszeritem magam :-)

sesq 2009.03.05. 22:25:43

'a Platoon ota csinalt egyaltan Oliver Stone jo filmet?'

a BF altal felsoroltak kozul talan az any given sunday. a nixon erdekes volt, de lehetett volna sokkal jobb is. a JFK egy agyrem.

a natural born killers tetszett annak idejen.

BF79 2009.03.05. 22:55:17

Ez ízlések és pofonok. Nekem meg a NBK nagyon nem jött be.
süti beállítások módosítása