HTML

Fehér Ház Kommentelők

Ide az Index méltán népszerű Fehér Ház blog-jának az állandó kommentelői írnak bejegyzéseket, akár a fenti blog kapcsán, akár bármely Egyesült Államok politikai életét érintő témakörben. Ha a rendszeres kommentelők közé tartozol, és szeretnél bejegyzéseket írni, írd be a kommentek közé email címedet, és küldöm a jogosultságot.

Friss topikok

Linkblog

Külpol hírek vasárnap

2009.02.22. 21:11 clownfish

Obama fokozza a pakisztáni célpontok elleni támadásokat

 

Barack Obama elnökválasztási kampányában többször is hangoztatta, hogy Pakisztán beleegyezése nélkül is rakétatámadásokat intéz az al-Kaida pakisztáni táborai ellen. A Washington Post értesülései szerint egy hónappal beiktatása után már ki is szélesítette a CIA titkos háborúját.

Barack Obama amerikai elnök kiterjesztette a terroristagyanús csoportok elleni rakétatámadásokat Pakisztán területén, írta a Washington Post. Az elmúlt egy hétben két amerikai rakétatámadás érte Bajtulla Meszúd lázadó vezető kiképző táborait. A CIA pilóta nélküli repülőgépekkel végrehajtott akciói azt jelzik, hogy az Obama-kormány folytatja, és bizonyos esetekben még fokozza is a Bush-adminisztráció politikáját, az Egyesült Államok kémszervezetein keresztül titkos háborút folytat a terroristagyanús elemek ellen Pakisztánban.

A Bush-kormány gyakran intézett támadásokat az al-Kaida fegyveres csoportjai és a tálib erők ellen, amelyek határon átnyúló akciókat hajtottak végre Afganisztánba. Bush azonban soha nem támadta Meszúdot és követőit, mivel azok nem hajtottak végre közvetlen támadást amerikai csapatok ellen.

Amerikai és pakisztáni tisztviselők szerint Meszúd - aki 2007-ben a pakisztáni tálibok parancsnokának nevezte magát, és több öngyilkos támadásért felelős - volt az, aki megszervezte Benazir Bhutto pakisztáni ellenzéki vezető meggyilkolását 2007-ben. Meszúd a legutóbbi amerikai rakétatámadásokban nem halt meg.
Az amerikai támadások néhány nappal azután történtek, hogy Iszlámábádban járt Richard Holbrooke, az Obama-kormány afganisztáni és pakisztáni különmegbízottja. Sem Holbrooke, sem a Fehér Ház nem kommentálta a pakisztáni akciókat, mint ahogy a CIA sem fűzött megjegyzést hozzá.

 

Netanjahu együttműködne Obamával a közel-keleti béke megteremtésében

 

Benjamin Netanjahu kijelölt izraeli miniszterelnök, a jobboldali Likud vezetője vasárnap újságírók előtt ígéretet tett arra, hogy együttműködik az új amerikai kormánnyal a közel-keleti béke megteremtése érdekében. Már korábban ismertté vált, hogy Netanjahu - a centrista Kadima, illetve akár a baloldali Munkapárt bevonásával - széles koalíciót akar létrehozni, amely enyhítheti a súrlódást a Barack Obama vezette washingtoni adminisztrációval.

 

Az utolsókat simítják atooerőművükön az irániak

 

A busehri atomerőmű üzembe helyezésének előkészítése jegyében számítógépes teszteket végeznek szerdán a létesítményben. Az iráni állami rádió szerint számítógépes szimulációs programon ellenőrzik az erőmű minden majdani tevékenységét. Az ezzel kapcsolatos ünnepségen részt vesz mind az orosz, mind az iráni állami atomenergetikai szervezet vezetője, Szergej Kirijenko, illetve Golamreza Agazadeh.

Mohammad Szaidi, az iráni atomenergetikai szervezet helyettes vezetője úgy jellemezte a számítógépes ellenőrzést, mint a fűtőelemek beszerelését és az üzembe helyezést közvetlenül megelőző fázist, de nem említette az erőmű beindításának tervezett dátumát. Kirijenko azt mondta nemrégiben, hogy még az év vége előtt üzembe helyezik a busehri létesítményt, "hacsak nem jönnek közbe előre nem látott körülmények".

Az erőmű üzembe állítását már többször elhalasztották. Moszkva technikai nehézségekre és elszámolási vitákra hivatkozva késleltette a befejezést, de megfigyelők az iráni atomprogrammal kapcsolatos feszültségekre vezették vissza a dolgot.
 

A Nyugat azt gyanítja, hogy Teherán atomfegyver előállítására törekszik, és bírálja Oroszországot, amiért segítséget nyújt Iránnak az atomerőmű építésében. Moszkva álláspontja szerint a Perzsa-öböl partján, Busehrben épülő létesítmény nem használható atomfegyverek gyártására, kizárólag energiatermelésre. Irán tagadja, hogy nukleáris fegyverek gyártására törekedne, állítása szerint egész nukleáris programja kizárólag az áramtermelést szolgálja.

 

MTI-2009. február 22.

 

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://feherhazkommentelok.blog.hu/api/trackback/id/tr39959325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

clownfish 2009.02.22. 21:13:25

ez a kettes cikk eléggé kiegészítésre szorulna, gondoltam, hátha kicsit fellendíti a diskurzust.
Amúgy ti is publikálhatnátok néha új postokat. :P

sesq 2009.02.23. 22:01:36

U.S. Unit Secretly in Pakistan Lends Ally Support

More than 70 United States military advisers and technical specialists are secretly working in Pakistan to help its armed forces battle Al Qaeda and the Taliban in the country’s lawless tribal areas, American military officials said.

They make up a secret task force, overseen by the United States Central Command and Special Operations Command... It is a much larger and more ambitious effort than either country has acknowledged.

www.nytimes.com/2009/02/23/world/asia/23terror.html

sesq 2009.02.23. 22:11:58

Clinton Scores Big in China

Hillary Clinton's returns from Asia having made a first-class debut. First and foremost, she effectively communicated President Obama's message of change while underscoring the importance the United States places on relations throughout Asia. She used local media and public fora with exceptional skill. She made clear that the Obama Administration has different priorities and carried important new messages on the centrality trans-Pacific collaboration to addressing the global economic crisis, to fighting climate change, and to containing security threats.

rothkopf.foreignpolicy.com/posts/2009/02/23/clinton_scores_big_in_china

sesq 2009.02.23. 23:51:33

An excerpt from The Gamble by Tom Ricks

The following excerpt was reprinted with the permission of the author, taken from "The Hardest Step" (pages 165-171) of The Gamble: General David Petraeus and the American Military Adventure in Iraq, 2006-2008.

books.foreignpolicy.com/posts/2009/02/22/an_excerpt_of_the_gamble_by_tom_ricks

Link Elek 2009.02.24. 13:23:53

nocsak-nocsak:)

Bill Clinton to host Gillibrand fundraiser
www.politico.com/news/stories/0209/19221.html

Link Elek 2009.02.24. 13:27:22

bf
nem biztos. 2008-ban Sebelius volt a dem valasz szonok.
szamomra ugy tunik, hogy az a kormanyzo szokta kapni a valasz beszed lehetoseget, akinek az orszagos ismertsege keves. inkabb egy lehetoseg, hogy kepes-e vele valamit kezdeni. sebelius nem tudott. jindal se biztos, hogy kepes lesz ra.

sesq 2009.02.24. 14:14:16

Survey Reveals Broad Support for President

President Obama is benefiting from remarkably high levels of optimism and confidence among Americans about his leadership, providing him with substantial political clout as he confronts the nation’s economic challenges and opposition from nearly all Republicans in Congress, according to the latest New York Times/CBS News poll.

Most said Mr. Obama should pursue the priorities he campaigned on, the poll found, rather than seek middle ground with Republicans.

www.nytimes.com/2009/02/24/us/politics/24poll.html

clownfish 2009.02.24. 15:58:42

Jindal remek kormányzó és üzletember, de a szociális értékrendje ugyanolyan begyepesedett, mint a többi hardcore republikánusnak. Sírjuk vissza mcmestert...

clownfish 2009.02.24. 16:06:57

woow, most látom, hogy a jogi, meg pol.science diploma mellé azért beficcen egy orvosi is, így azért érdekes az őssejt-ellenesség...

Link Elek 2009.02.24. 16:39:24

talan mar linkeltem, de jo:)

His task has been made no easier by Obama’s desire for bipartisanship, which Emanuel argues the press has misunderstood. "The public wants bipartisanship," he said. "We just have to try. We don’t have to succeed."
www.politico.com/blogs/bensmith/0209/Trying_bipartisanship.html

Link Elek 2009.02.24. 18:38:38

kezdodik:

Republican National Committee Chairman Michael Steele says that he might support primary challengers against the three GOP senators who voted in favor of the stimulus package.
www.politico.com/news/stories/0209/19231.html

egy balra tolodo orszagban a GOP tolodik jobbra. csak tamogatni tudom oket ebben:):)

clownfish 2009.02.24. 18:52:00

talán a centrum felé húzza a demokratákat ez a jelenség... mert egy fullkonzervatív elnök bush után brrr lenne mindenkinek. csak hogy egyszerűen és hatásosan fejezzem ki magamat.

Link Elek 2009.02.24. 20:27:42

Barack Obama gets high marks from the public in both the New York Times and the Washington Post polls. The Republican attempt to play politics as usual at a time of national crisis receives low marks. Indeed, a staggering 79% believe that the GOP should expend more effort on finding a bipartisan middle ground with the President, while only 17% believe they should "stick to Republican policies." By contrast, 56% believe Obama should stick to his policies and 39% think he should work harder at bipartisanship.

This seems an unfettered public rebuke of the anachronistic Republican strategy.
swampland.blogs.time.com/2009/02/24/state-of-the-union/

BF79 2009.02.24. 23:58:44

Anr, Sebelius azért más ügy, Jindal esetén már régóta szóbeszéd tárgya a jelölés, és Obama sikere óta az egyik front runner a másik térfélen. Szemmel láthatóan nagyon nyomják, és GOP-ra is ráférne némi fiatalítás és persze az is, hogy éreztessék: nem csak a fehér protestáns férfiak pártja.

Egyébként clownfish-el egyetértek. Kivéve, hogy McCain-t kellene visszasírni, Jindal ellen jobb esélye van Obama-nak 12-ben mint mondjuk Rudy, Pawlenty vagy akár Romney ellen. Palin-nél pedig azért jobb, mert nála hülyébb jelölt nincs, és az ég óvjon minket attól, hogy Palin-t megválasszák a gazdasági válságba belehülyült emberek.

BF79 2009.02.25. 00:40:51

Nate Silver látta, hogy itt miről beszélgetünk, és készített egy post-ot a lehetséges GOP jelöltekről:

www.fivethirtyeight.com/2009/02/starry-eyed-look-at-2012-republican.html

Link Elek 2009.02.25. 04:54:56

obama jo beszedet mondott, elso elemzes www.politico.com/news/stories/0209/19274.html

jindall-tol meg nem kell felni:)

MakkosMaria 2009.03.04. 18:29:33

ok, ide csaz azert irok, hogy a jobboldali listan csak en legyek egy darabig. Bocs.

clownfish 2009.03.04. 19:02:44

most elrontottam a sorozatodat. -;-D
süti beállítások módosítása