HTML

Fehér Ház Kommentelők

Ide az Index méltán népszerű Fehér Ház blog-jának az állandó kommentelői írnak bejegyzéseket, akár a fenti blog kapcsán, akár bármely Egyesült Államok politikai életét érintő témakörben. Ha a rendszeres kommentelők közé tartozol, és szeretnél bejegyzéseket írni, írd be a kommentek közé email címedet, és küldöm a jogosultságot.

Friss topikok

Linkblog

Obama Magyarországról beszélt

2009.03.03. 23:13 clownfish

A feltörekvő gazdaságok, köztük Magyarország és Ukrajna problémáit említette Barack Obama amerikai elnök kedden, amikor a globális pénzügyi válság nemzetközi következményeiről beszélt a Fehér Házban.

Az amerikai elnök aznap fogadta hivatalában Gordon Brown brit miniszterelnököt, aki az első európai vezetőként tett látogatást az Obama vezette Fehér Házban. Tárgyalásaik fő témája a nemzetközi gazdasági válság leküzdése volt.

Obama a találkozó után újságíróknak kifejtette: arról egyeztettek, hogyan hangolhatják össze a legerősebb gazdaságok G20-as csoportjának tagjai gazdaságaik élénkítését, miképpen biztosíthatják, hogy közös elvek alapján kezeljék a bankszférát.

Azt mondta, meg kell gátolni, hogy "azoknak a problémáknak, amelyek a feltörekvő országokban, mint például Magyarországon vagy Ukrajnában jelentkeznek, legyen olyan nagy tovagyűrűző hatása, amely eléri a mi partjainkat". Mint hozzátette, ennek érdekében összehangolt nemzetközi segítséget kell nyújtani számukra.

Barack Obama kijelentette: az a fő üzenete az amerikaiaknak, hogy legyenek tisztában azzal, "mély árkot ástunk magunknak, sok rossz döntés született, de rendbe tesszük a dolgokat (...) kilábalunk, nagyobb jólétben és egységben, és azt hiszem, a rendszerhibákkal szemben védettebben".

Az amerikai elnök úgy fogalmazott: teljesen biztos benne, hogy gazdasági terve működni fog, a hiteláramlás megindul, a vállalatok számára új beruházási lehetőségek nyílnak és az embereknek újra lesz munkájuk. Meggyőződése, hogy a fogyasztói bizalom megerősödik a gazdasági ösztönző csomag hatására.

Gordon Brown felhívta a figyelmet: globális bankválság történt, amely a világ minden részére kiterjedt. "Mintha áramkimaradás keletkezett volna az egész pénzügyi rendszerben, amelyet újra kell építenünk, el kell különíteni a rossz eszközöket, újra kell éleszteni a hitelek áramlását" - mondta.

A volt brit pénzügyminiszter kifejtette, "a rossz bankok, akárhol is legyenek, hatással lehetnek a jó bankokra bárhol", tehát meg kell szüntetni a gondokat a világ más részein is, és meg kell teremteni a bankrendszer jövőbeni működési elveit. Brown amerikai útja előtt egy új New Dealt szorgalmazott a nemzetközi gazdasági válság kezelésére. Jelezte, hogy az áprilisi londoni G20-as csúcs résztvevői új nemzetközi megállapodást kötnek a "nagy szabályozási változásról".

Obama és Brown kitűnőnek nevezte a kétoldalú amerikai-brit viszonyt. Brown szerdán beszédet mond az amerikai kongresszus két házának összevont ülésén, ahol a tervek szerint elsősorban a protekcionizmus ellen fog érvelni.
 

 

MTI-2009. március 3., kedd 21:25

 

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://feherhazkommentelok.blog.hu/api/trackback/id/tr82978656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MakkosMaria 2009.03.04. 17:51:32

off ---

Gold Rush: Dems launch Operation Rushbo:
"All the attention only offers upside for the buzz-hungry Limbaugh, said Carville.
“The television cameras just can’t stay away from him,” Carville said Tuesday, a day when cable news played images of Limbaugh seemingly on a loop. “Our strategy depends on him keeping talking, and I think we’re going to succeed.”

news.yahoo.com/s/politico/20090304/pl_politico/19596


Es egy azok kozul (Plouffe), akik gondoskodnak hogy ki ne huljon a tema:
Minority Leader Limbaugh:
"Watching the Republicans operate this past month, it would appear that they missed that unmistakable signal.
Instead, Rush Limbaugh has become their leader."
www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/03/03/AR2009030303210.html?sub=new

Meses cirkusz :-)

Link Elek 2009.03.04. 19:25:02

bankok:
szerintem inkabb a jo bankoknak kene hitelt adni, bogy vasaroljak fel a rossz bankokat es tegyenek rendeet.

rush:
ha valami mukodik csinalni/folytatni kell. a kampanyban obamam bush-t tette meg ellenfelnek. mukodott. rush idealis "bush" a kovetkezo 4 evre :)

Link Elek 2009.03.04. 19:38:53

altalaban egy politikai vitaban ket velemeny all egymassal szemben. mindkettot sokat hangoztatjak.
a bush dolog azert mukodott, mert bush vedelmeben nem nem cselekedett senki. sem bush, mert az sokat rontott volna a helyzeten sem mccain, sem mas.
rush-nal az az igazan jo, hogy rush vedi magat, es igy tenyleg o lesz a rep. part emblemaja.

sot: szerinem rush tobbet keres, amikor dem. az elnok. vagyis mind a demek, mind rush abban erdekeltek, hogy dem elnok legyen.
szegeny rep. part meg ledaralodik a demek, es rush 20mill hardcore kovetoje kozott.

sesq 2009.03.05. 03:22:45

re: 'szegeny rep. part meg ledaralodik'

GOP Rep: "I Might Be A Closet Democrat"

www.huffingtonpost.com/2009/03/04/gop-rep-i-might-be-a-clos_n_171825.html

sesq 2009.03.05. 16:13:57

AIRRA research teams go deep inside Taliban- and Al-Qaeda-occupied areas of FATA to collect information. Most of the areas are not accessible to journalists. Between last November and January AIRRA sent five teams, each made up of five researchers, to the parts of FATA that are often hit by American drones, to conduct a survey of public opinion about the attacks. The team visited Wana (South Waziristan), Ladda (South Waziristan), Miranshah (North Waziristan), Razmak (North Waziristan) and Parachinar (Kurram Agency). The teams handed out 650 structured questionnaires to people in the areas. The questionnaires were in Pashto, English and Urdu. The 550 respondents (100 declined to answer) were from professions related to business, education, health and transport. Following are the questions and the responses of the people of FATA.

-- Do you see drone attacks bringing about fear and terror in the common people? (Yes 45%, No 55%)

-- Do you think the drones are accurate in their strikes? (Yes 52%, No 48%)

-- Do you think anti-American feelings in the area increased due to drone attacks recently? (Yes 42%, No 58%)

-- Should Pakistan military carry out targeted strikes at the militant organizations? (Yes 70%, No 30%)

-- Do the militant organizations get damaged due to drone attacks? (Yes 60%, No 40%)

www.airra.org/news/DroneAttacks.htm

sesq 2009.03.05. 18:18:54

off
Brain Differences Found Between Believers In God And Non-believers

Compared to non-believers, the religious participants showed significantly less activity in the anterior cingulate cortex (ACC), a portion of the brain that helps modify behavior by signaling when attention and control are needed, usually as a result of some anxiety-producing event like making a mistake. The stronger their religious zeal and the more they believed in God, the less their ACC fired in response to their own errors, and the fewer errors they made.

www.sciencedaily.com/releases/2009/03/090304160400.htm

opium

sesq 2009.03.05. 20:43:20

"Do you approve or disapprove of the way the Republicans in Congress are handling their job?"

Approve 36%--56% Disapprove

"Next, I'd like your overall opinion of some foreign countries. Is your overall opinion of [see below] very favorable, mostly favorable, mostly unfavorable, or very unfavorable?"

China: Favorable 41%--51% Unfavorable

www.openleft.com/showDiary.do?diaryId=12017

sesq 2009.03.05. 22:14:57

FOX News poll

"What do you think the nation's economy needs more of right now -- the economic policies of Ronald Reagan or the economic policies of Barack Obama?"

Obama 49%
Reagan 40%

Independents:
Obama 50%
Reagan 35%

www.foxnews.com/projects/pdf/030509_Poll.pdf

BF79 2009.03.05. 23:00:58

Na ja, kopik a Reagan legenda. Alatta kezdett nagyon nőni a hiány és a mindent a szabad piacnak. Most ennek a levét is issza Amerika. Bár közben Clinton korrigált egy kicsit, W. végleg elqrta.

Egy ilyesmi elemzésre vártam régóta. Persze megint 538:

www.fivethirtyeight.com/2009/03/when-will-voters-blame-obama.html

Egy év után kezd el a grafikon durván emelkedeni, onnantól tömegesen egyre többen fogják hibáztatni Obama-t. Ahhoz, hogy működjön és a választók is érezzék, legalább fél évvel előbb kell megtenni a jó lépéseket. Nincs sok ideje hátra bizonyítani, de még van.

Viszont nem semmi, hogy a közgazdászok mennyivel optimistábbak a lakosságnál. Nekik legyen igazuk.

Link Elek 2009.03.06. 01:44:19

bf
azt hivjak ugy, hogy kincstari optimizmus. a gazdasag, meg mindig donto reszben a varakozasokrol szol. rengeteg a onbeteljesito joslat, akar a pozitiv, akar a negativ joslatokat nezzuk

Link Elek 2009.03.06. 01:45:10

nem veletlen, hogy most kerulnek ki olyan orosz joslatok, hogy az usa darabokra esik 1 even belul ...
probalkoznak:)

sesq 2009.03.06. 16:19:11

hogyan latjak a gazdasagot a feher hazban:

In the first place, they do not see themselves as a group of liberal crusaders. They see themselves as pragmatists who inherited a government and an economy that have been thrown out of whack. They’re not engaged in an ideological project to overturn the Reagan Revolution, a fight that was over long ago.

Second, they argue, the Obama administration will not usher in an era of big government. Federal spending over the last generation has been about 20 percent of G.D.P. This year, it has surged to about 27 percent. But they aim to bring spending down to 22 percent of G.D.P. in a few years. And most of the increase, they insist, is caused by the aging of the population and the rise of mandatory entitlement spending.

The White House has produced a chart showing nondefense discretionary spending as a share of G.D.P. The White House claims that it is going to reduce this spending to 3.1 percent by 2019, lower than at any time in any recent Republican administration.... I was invited to hang this chart on my wall and judge them by how well they meet these targets. (I have.)

...The White House made a case that was sophisticated and fact-based. These people know how to lead a discussion and set a tone of friendly cooperation.

www.nytimes.com/2009/03/06/opinion/06brooks.html?_r=2

az egeszet erdemes elolvasni.

Link Elek 2009.03.06. 20:35:47

www.politico.com/blogs/bensmith/0309/Rushs_revenues_through_the_roof.html

Rush's revenues 'through the roof'
...
This really is win-win, for everyone except the Republican Party.

igazi erdekhazassag kotettett rush es a demokratak kozott. kozos erovell erovel nullazzak le a GOP-ot

BF79 2009.03.07. 15:45:43

"azt hivjak ugy, hogy kincstari optimizmus."

Mindenféle közgazdászt megkérdeztek azt hiszem, nemcsak az adminiszrációban dolgozókat, vagy ahhoz közelállókat. Volt köztük szerintem Friedman tanítvány bőven.

"a gazdasag, meg mindig donto reszben a varakozasokrol szol. rengeteg a onbeteljesito joslat, akar a pozitiv, akar a negativ joslatokat nezzuk"

Éppen ez a baj. Az ARRA sokkal rosszabbul sikerül, ha a tőzsde és főleg az üzletemberek, de a fogyasztók sem hiszik el.

clownfish 2009.03.07. 19:51:26

Tegnap OV évértékelőjét úgy elemezték, hogy "programjában" Obama és Sarkozy üzeneteit lehet felfedezni. Na, szerintem ezt lehet kincstári optimizmusnak nevezni, bár ez már egy más kategória... ;)

egyébként látszik az is, hogy a sok év, ami alatt egy gazdasági válságot elfelejt/kihever a társadalom, az azt is jelenti, hogy annyi év alatt előkészítenek maguknak egy újat. nem is csodálkozok, csak szomorkodok azon, hogy itthon annak kell örülnünk, ha bedőlni készül a nemzeti valutánk, amikor euróban jön a pénz. de hát előbb élni akar az ember, aztán patrióta csak. amúgy gazdaságilag jelen pillanatban magyarországon sokkal "érdekesebb" a helyzet, mint az USA-ban, és nagyon úgy tűnik, hogy EU-s intervenció nélkül már aligha tudjuk túlélni a nyarat (azt mondják, kb. akkorra ürülhet ki az éves költségvetési keret), de hát ha eddig faszariskodtak a nyugatiak, most legalább (ha másért nem) megfizethetnek a mezőgazdaságunk saját javukra való kicsinálásáért. látni kellett volna merkelt, milyen ideges volt az ucsó brüsszeli summit-on, de most már felnyílhat a szemük, nem kellett volna a magyarokban megbízni, de jó érzés, hogy több kárt okozunk, mint hasznot nekik...

clownfish 2009.03.08. 00:30:16

hehe, egy kis referencia magamhoz:

www.ft.com/cms/s/0/58c46586-f149-11dd-8790-0000779fd2ac.html?nclick_check=1

azért olyat se sokat látni, hogy egy FT-cikkben nem elemeznek gazdasági szempontokat, csak a comeback szót látni...

Link Elek 2009.03.08. 00:58:29

Why Rush is Wrong

The party of Buckley and Reagan is now bereft and dominated by the politics of Limbaugh. A conservative's lament.

www.newsweek.com/id/188279
Good As Is: Conservatism, Limbaugh told CPAC, 'is what it is, and it is forever'
By David Frum

a konzervativok is latjak, hogy rush valojaban a demeket segiti

BF79 2009.03.09. 01:57:48

Csak részben látom jónak az Economist cikkét.

"So new member states feel that they are in the second class compartment in matters of economic and military security."

Nagyapám haláláig mondogatta, hogy a KKE államokat beengedik Európába, de csak a legszélső szobába. Eddig neki volt igaza.

BF79 2009.03.09. 02:00:39

www.nbc.com/Saturday_Night_Live/video/clips/geithner-cold-open/1056121

Az mióta van, hogy a SNL-t nem lehet itthonról nézni? Az NBC menjen a francba, biztos valami szerzői jogi állatság.

clownfish 2009.03.09. 19:56:08

én az eu-ra legfőképp (családi okokból is) azért neheztelek, mert szándékosan lerothasztották a rendszerváltás után amúgy is derekasan megtépázott mezőgazdaságunkat, ami húzóágazat lehetne. ehelyett egerben és tokajban a szőlőt, szabolcsban meg hajdú-biharban a gyömölcsfákat vágják ki, ez az, amiért fizet az eu, míg a nyugat-európai, amúgy rosszabb minőségű termékek termelését pedig pumpálják a tőlünk elvont pénzzel. nekünk meg infrastrukturális fejlesztésekkel szúrják ki a szemünket, ezek az összegek meg a kedves vezetőink baráti körén keresztül ki tudja, milyen százalékban fordulnak az eredeti célokra. de amint látjuk, nem is nagyon serénykednek az elszámolással. kimagyarázzák. a legszomorúbb mégis az, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet értékelésében a kormány is kívülálló tényezőkre hivatkozik a rémes államháztartási mérleg és gazdasági visszaesés kapcsán. :(
süti beállítások módosítása