HTML

Fehér Ház Kommentelők

Ide az Index méltán népszerű Fehér Ház blog-jának az állandó kommentelői írnak bejegyzéseket, akár a fenti blog kapcsán, akár bármely Egyesült Államok politikai életét érintő témakörben. Ha a rendszeres kommentelők közé tartozol, és szeretnél bejegyzéseket írni, írd be a kommentek közé email címedet, és küldöm a jogosultságot.

Friss topikok

Linkblog

Obama eltörli az embrionális őssejtkutatás tilalmát

2009.02.16. 15:10 clownfish

 Bush háromszor vétózta meg az őssejtkutatás szövetségi támogatásáról szóló kezdeményezést, Obama viszont vissza akarja állítani a tudományt az őt megillető helyre.

Barack Obama amerikai elnök hamarosan eltörli az embrionális őssejtkutatásra vonatkozó nyolcéves tilalmat, amelyet elődje, George Bush rendelt el - közölte Obama főtanácsadója, David Axelrod vasárnap a Fox News hírtelevízióban.

Bush tavaly júniusban harmadízben vétózta meg az őssejtkutatás szövetségi finanszírozását támogató kongresszusi kezdeményezést, miután azt a képviselőház és a szenátus is jóváhagyta. A javaslat célja az volt, hogy feloldják az embrionális őssejtkutatás állami finanszírozásának korlátozását.

Bush 2001-ben - részben konzervatív keresztény támogatói felé tett gesztusként - úgy rendelkezett: nem lehet központilag támogatni az embrionális őssejtkutatásokat. A tavalyi vétóval egyidejűleg szorgalmazta, hogy a tudósok az őssejtek kinyerésére keressenek olyan új módszereket, amelyekkel nem tesznek kárt embriókban. A Fehér Ház akkori közleménye szerint az embrionális őssejtkutatás az emberi magzatok szándékos megsemmisítését jelenti, és Bush "nem járul hozzá, hogy az adófizetők pénzéből ezt támogassák (...) nem hajlandó átlépni ezt az erkölcsi határt".
 

A tudomány az őssejtkutatástól remél áttörést az Alzheimer-kór, a cukorbetegség és más súlyos betegségek gyógyításában. Az elnök elutasítását bírálók azzal érveltek, hogy az amerikaiak több mint 60 százaléka támogatná az embrionális őssejtkutatásokat. A kutatások ellenzői viszont az abortuszhoz hasonlítják az embrionális őssejtkutatást, gyilkosságot emlegetve.

Barack Obama a tavalyi elnökválasztási kampányban Bush tilalmának feloldása mellett érvelt, és január 20-i beiktatási beszédében úgy fogalmazott, hogy a tudománynak vissza kell kerülnie az őt megillető helyre.
 

MTI-2009. február 15.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://feherhazkommentelok.blog.hu/api/trackback/id/tr97946583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beyonder 2009.02.17. 00:00:00

Nem is tudtam, hogy itt már zajlik az élet. Kirájság. Mostantól figyelek.

Link Elek 2009.02.17. 09:58:28

ron paul fogalmazta meg jol, hogy mekkora idiota a bush-fele republikanus ossejtkuattasi allaspont.
azt mondta, hogy egy dolgot kell eldonteni: jatszadozas-e az emberi elettel. ha igen be kell tiltani, ha nem akkor viszont tamogatni kell, mert oriasiak benne a lehetosegek.
erre nem is tamogatjak, de nem is tiltjak be.

clownfish 2009.02.22. 21:18:20

a szegedi őssejtlabor munkája hazánkban a legtöbb eredménnyel járó kutatás:

www.mtv.hu/magazin/cikk.php?id=261129
süti beállítások módosítása