HTML

Fehér Ház Kommentelők

Ide az Index méltán népszerű Fehér Ház blog-jának az állandó kommentelői írnak bejegyzéseket, akár a fenti blog kapcsán, akár bármely Egyesült Államok politikai életét érintő témakörben. Ha a rendszeres kommentelők közé tartozol, és szeretnél bejegyzéseket írni, írd be a kommentek közé email címedet, és küldöm a jogosultságot.

Friss topikok

Linkblog

Vitatopic: pro-choice vs. pro-life

2009.01.28. 23:24 clownfish

Anyablogunkon terjedelmes hozzászólások születtek a témával kapcsolatban, így ez a poszt teret ad a vita folytatására. Kérek mindenkit, hogy tapintatosan érveljen az álláspontja mellett. Tudom, durvának hathat egy ilyen kép, de erről van szó lényegében. Aki nem ismeri az eljárást, megtekinthet képeket róla a google-ön, de erős idegek szükségeltetnek hozzá. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Itt pedig egy másik "arca" az abortusznak. Vannak, akiknek a reménytelenségbe kell beleszületniük, a kitörés esélye nélkül? Esetleg betegen, halálra ítélve, elhanyagolva. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

p.s.: nyugodtan offoljatok!

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://feherhazkommentelok.blog.hu/api/trackback/id/tr4909408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

clownfish 2009.01.29. 07:31:15

Íme a posztot kiváltó komment:

Callie-comment

Bf
Itt?
Nincs egy normális fórum, vagy akár a te általad kezdett Fehér Házas blognak olyan része,ahol értelmesen lehetne beszélgetni, offolás nélkül?

BF79 2009.01.29. 14:34:02

Clown, kösz a bejegyzést. Jók a képek, bár felháborítóan hangulatkeltőek ;)

A másik blog-ban feltett kérdések a pro-life megközelítést támogatóknak:

Kérdéseim:

Véleményed alapján pontosan mikortól kezdődik az élet?

Mi az élet definíciója?

Mit kellene tennie egy anyának az alábbi esetekben:

- Van férje, akit szeret, de megerőszakolják és teherbe esik

- Van férje, akit szeret, de berúg, megcsalja és teherbe esik

- Veszélyeztetett terhes

- Nem tudja ki az apa, és nincs is olyan, aki ezt a szerepet felvállalná

- Halálos beteg és valószínűleg meghal, mielőtt a gyerek megszületik

- Halálos beteg és valószínűleg meghal, miután a gyerek megszületik

- Halálos beteg, pl. HIV vírussal fertőzőtt, és ezt a gyermeke is "örökli" tőle

- Nincs pénze, pl. hajléktalan és nem tudja eltartani a gyermeket

- Az anya szellemi fogyatékos

- A terhesség közben kiderül, hogy a leendő gyermek olyan betegségben szenved, ami egész életére elkíséri majd, és komoly problémákat fog okozni, vagy akár magatehetetlen lesz

Mit tegyen a társadalom az alábbi helyzetekben:

- Az anya határozottan kijelenti, hogy szeretné elvetetni a gyereket, mert nem érzi képesnek magát a felnevelésére

- Az abortusz tilos, de az anyák ezt illegális terhességmegszakításokkal igyekeznek ezt kikerülni

- Nincs semmilyen születésszabályozás, és az emberiség oly mértékben elszaporodott, hogy felélte természeti erőforrásait, kipuusztította az élővilág jelentős részét (ami élet, ha nem is emberről beszélünk), és előfordulhat, hogy a most megszülető gyermekeknek már nem lesz elég étel vagy ivóvíz, és az emberiség kipusztulhat.

- Ha úgy dönt a társadalom, hogy nincs terhességmeszakítás, de közpénzen mindenkit felnevelnek. A pszichológiai hatátsoktól nem lehet eltekinteni, de ha megtennénk, akkor miből és ki fizetné ki ennek a költségeit.

Callie-comment 2009.01.29. 15:02:10

Jesszus Mária, "csak" ezekre válaszoljunk?
Valami célprémium azért kellene.

Na,majd sorban lassacskán megpróbáljuk.

Elöljáróban:
1. Hogy a magzat él,élőlény,akit egy abortusz során megölnek - az olyan tény, aminek tagadása az értelmes vitát megakadályozó dolog.
2. A "magzat csak az anya testrésze, ezért úgy dönt róla,ahogy akar, kizárólagosan" álláspont nemcsak etikailag,hanem biológiailag is alapvetően téves. A testrészeinknek a DNS-állománya azonos a "miénkkel". Ha találsz egy kart a konyhában,és meg akarod tudni,kinek a testrésze, meg kell vizsgálnod a DNS-ét, és azokéval összevetni,akiknek meg hiányzik. Egyetlen lehet közülük, amelyikkel pontosan megegyezik,és ez dönti el.
A magzatnak milyen a DNS állománya? Azonos az anyáéval? Vagy inkább nagyon is különbözik?

Ez a dolog majd még egy csavart kap akkor,ha a klónozás realitássá válik.Egy emberklónnak ugyanis viszont azonos lesz a génállománya a klónozottéval. Talán lesznek olyan procsojszos szóvivők,akik ennek lapján azt hirdetik majd, hogy "a klón annak a kihelyezett testrésze,akiből klónozták,és azt tesz vele amit, akar, ez a klónozott személy alapvető emberi joga".

Ami persze nonszensz volna -és azt mutatja,hogy a "testrészes"- érv még a genetikai egyezés esetén is teljesen hibás.

Most megyek,mert a meg kell öntöznöm a klónokat a kertben.

mn0 2009.01.29. 16:50:45

nekem is vannak kerdeseim :)

mi az emberi elet erteke?

ha figyelembe vesszuk a halalbuntetest (aminek elsosorban nem az egyen megbuntetese, hanem a tarsadalom vedelme a celja), a haborut (ahol atombombat lehet dobni egy varosra, hogy a jovobeli aldozatokat elkeruljuk), az elet valodi erteke eleg szeles skalan mozog. de valojaban mettol meddig terjed ez a skala?

elkepzelheto-e az, hogy a megtermekenyitestol fogva a magzatot egy emberi eletformanak tekintjuk, de ezt nem feltetlenul tekintjuk azonosnak egy megszuletett, eletkepes emberevel?

flimo13 2009.01.30. 11:32:24

Én abszolút pro-choice vagyok. Emlékszem, még egyszámjegyűként az is mennyire megdöbbentett, hogy van, akik egyátalán vitatják a nő jogát, hogy azt csináljon a gyerekével, amit akar. Késöbb sajnos személyes tapasztalatom is lett, hogy tette majdnem tönkre egy fiatal lány életét egy tajparaszt, miközben jogilag nem erőszak volt..

BF79 2009.02.01. 11:28:56

Callie:

1. Nem véletlenül emelte ki Koppány, hogy fogalmazzunk egyértelműen, én meg is kaptam a magamét :) . A magzat a 8. héttől létezik, előtte embrió. Természetesen az embrió és a magzat is "él", de nem önállóként.
2. A "testrész" és a "testének a része" nem azonos fogalom.

Általánosságban: az én álláspontom szerint nem az önálló DNS-állomány jelenti azt, hogy egy önálló élőlény létrejött. Az embrió, de még a magzat is jó darabig, akár jóval a legális abosrtusz időbeli határán túl sem rendelkezik aggyal, öntudattal, érzésekkel, fájdalomérzettel, stb., nem mozog; és a születésig semmilyen értelemben nem képes önállóan létezni. Ha ezt a listát nézzük, a 12. hét egy óvatosan és nagyjából jól meghúzott határvonal.

A klónozással kapcsolatos kérdés a fenti miatt értelmét veszti, bár minden pro-choice-os nevében nem nyilatkozhatok.

Sok a kérdés, de ha akár darabonként válaszolnak rájuk a pro-life oldalon állók, nekem az is jó.

flimo:

"hogy tette majdnem tönkre egy fiatal lány életét egy tajparaszt, miközben jogilag nem erőszak volt.." - Ha van rá lehetőség ezt egy kicsit részletesebben.

Link Elek 2009.02.02. 15:22:49

a pro-life-sag egy ertelem mentes erzelmi allaspont.

egy atlagos pro-life tamogatja a halalbuntetest, a haborukat, tart otthonfegyvert es egy betorot minden problema nelkul lelone (az usa-ban ezt egyes esetekben buntetlenul megteheted)
a pro-life-ok szerintem agymosottak ebben a kerdesben, de mindenkepp gondolkodas mentesek

nehany jellemzo pro-life rally:
www.spike.com/video/crazy-chick-at-pro/2775617
www.youtube.com/watch?v=Uk6t_tdOkwo

BF79 2009.02.02. 23:42:49

A youtube-os videó kevés ahhoz, hogy megítéljük az "átlagos" (ha van ilyen) pro-life oldalon álló álláspontját, de a kérdés nagyon jó, úgyhogy kibővítaném az alábbival:

Ha az abortusz gyilkosság, milyen büntetést kellene kapnia annak, aki a törvény (ha lenne ilyen) ellenére a 12. hét előtt is megtenné? (beleértve a potenciális anyát, az orvost, és mindenki mást, aki tud erről pl. a potenciális apa)

clownfish 2009.02.07. 15:58:45

fehér ház anyánk végleg bezárta kapuit? (legalábbis 1-2 évre...)

BF79 2009.02.08. 19:53:41

Úgy tűnik.

Közben a bátor pro-life-osok arra sem vették a fáradságot, hogy legalább egy kellemetlen kérdésre válaszoljanak. Micsoda meglepetés.

clownfish 2009.02.08. 22:21:12

én igazából nem tudom, hogy most nem válaszolnak-e vagy egyáltalán nincsenek itt...

clownfish 2009.02.08. 22:21:50

amúgy írhatok egy köre-mailt. végülis megvan mindenkinek a címe!

N e x t 2009.02.15. 19:33:24

Üdv, én most néztem be először, de most is csak pár percre.

BF79

"Közben a bátor pro-life-osok arra sem vették a fáradságot, hogy legalább egy kellemetlen kérdésre válaszoljanak."

Az egyik baj az, hogy szekértáborokban gondolkodsz. A másik az, hogy közel sem biztos, hogy van okod a fölényeskedésre. Az eddigiek alapján - legalábbis ebben a témában - nem fogtál világosan megfogalmazott állításokat. A Fehérház blogban korábban reagáltam az érveidre (volt, amire másnak írt hsz-ban volt a válasz), te viszont ezekre érdemben nem reagáltál, hanem egy rakás más - egyébként jogos - kérdést tettél fel. Én úgy tekintem, hogy a labda jelenleg a te térfeleden pattog. :)

Én nem tartozom szekértáborokhoz. A fő kérdés konkrét részkérdésekre bonthatók a végső válasz ezeknek a megválaszolásától függ. Ha ezekre találtam alá is támasztható választ az levezetésében és/vagy végeredményében persze egyezhet egy-egy mozgalom jellegű valami keretében megfogalmazott érvekkel és/vagy állításokkal.

Alapvetően nem látom értelmét a beásott lövészárkokból való lövöldözésnek, ez nem szokott megértéshez vezetni, csak szócsatákhoz és egymás mellett való folyamatos elbeszéléshez. Annak, hogy legyen értelme időt fordítani egy ilyen beszélgetésre, ahhoz kell annyi nyitottság és logikai precizitás, hogy egy-egy olyan gondolatsort is be tudj járni, amiről előre tudod, hogy számodra nem szimpatikus irányba vezet. (-: Persze nekem is :-)

Egyelőre ennyire futotta csak az időmből.

clownfish 2009.02.20. 18:39:14

és ha egy orvos belevág véletlenül egy nő petefészkébe, az tömeggyilkosságnak számít? meg amúgyis, nehogy már ND adja a mintát az egész USA-nak! ez kész röhej...

na erről kíváncsi lennék, hogy callie mit mondana...

BF79 2009.02.22. 12:08:24

Nem Next, tévedsz. Valamennyi felvetésedre reagáltam. Te viszont újra látványosan kitértél a válaszadás elől. Továbbra is várom, most már hetek óta, hogy a fenti - többször és több helyen feltett - kérdéseimre te vagy bárki más aki a pro-life oldalhoz áll közelebb válaszoljon. Eddig egyetlen kérdésemre sem érkezett válasz. Várom.

N e x t 2009.03.15. 21:48:48

BF79

Nem tértem sehova, csak nulla időm van fórumozni. Mostmár annyira nincs, hogy már olvasni sem szoktam. A saját projektjeimen kívül beszálltam még egy érdekes hitech projektbe ...

Reményeim szerint 2-3 hónapon belül lesz valamivel lazább időszak is, be van tervezve, hogy akkor ezt a szálat is felveszem újra. :) Addig bírd ki valahogy további zsörtölődés nélkül! :D

BF79 2009.03.18. 01:31:14

Kibírom valahogy, addig is várom a fenti kérdésekre a válaszokat a pro-life oldalról. Eddig egy sem érkezett. :) (10 mp-ig sem bírtam ki zsörtölődés nélkül)

Addig is:

www.youtube.com/watch?v=v77WekmM8F8
süti beállítások módosítása